23.8.2018

134. Tenhunen, Eeva: Mustat kalat

Eeva Tenhunen
Mustat kalat 

WSOY 1972 - Sapo 134

"Olavinlinnan muurien katveessa tungeksii amerikkalaisia, saksalaisia ja kotimaisia turisteja. Kansallispukuiset opiskelijatytöt paimentavat hälisevää laumaa. Kepeäänkesäkuvaan liittyy muutakin: rakkausseikkailuja ja mustasukkaisuutta. Murha. Ja toinenkin murha."

Olavinlinnassa murhataan linnan opas ja tapausta tutkii komisario Martti Halla. Vuonna 1964 ensi kerran julkaistu teos on Tenhusen esikoidekkari. Kielen käyttö on niistä ajoista hieman muuttunut. Silloin puhuteltiin ihmisiä muodollisemmin: neiti Ahokas, maisteri Rahkila jne. Kirja noudattaa perinteisen salapoliisitarinan kaavaa, jossa lukuisten epäiltyjen alibeja tarkistellaan, tehdään aikatauluja kunkin liikkumisista ja pohditaan motiiveja.

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 6/1964: "Salapoliisiromaanin miljööksi mainiosti soveltuva linna, jonka vaiheille sopivasti saadaan tarullista tunnelmaa, sen vastapainona vilkkaasti rupattelevia opiskelijatyttöjä ja erilaisia turistiryhmiä, joiden luonnehdinnoissa ei ole ryytejiäkään säästelty - siinä pääasialliset rakennustarpeet, jotka oikein mukavasti riittävätkin sujuvan tyylin ohella tämän esikoisromaanin onnistumiseen. Näin nokkela kotimainen dekkaritulokas kelpaa mielestäni kirjastoihinkin."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti