19.8.2018

170. Takagi, Akimitsu: Ilmiantaja

Akimitsu Takagi
Ilmiantaja 

WSOY 1975 - Sapo 170
The Informer 1971 

Japaninkielinen alkuteos: Mikkokusha 1965

"50 000 jenin kuukausipalkasta tekisin mitä tahansa! Kun kaunis Kazumi tarjoaa Sewegalle, nuorelle pörssikeinottelijalle näin hyvätuloista virkaa se tuntuu Sewegasta oikein onnenpotkulta, sillä hänen elämänsä on viimeaikoina mennyt alaspäin kuin lehmän häntä. Mutta pörssikeinottelu ja teollisuusvakoilu ovat vaarallista peliä, siinä ovat äkkiä vaakalaudalla niin rakkaus kuin ystävyyskin, itsekunnioituksesta puhumattakaan. Akimitsu Takagi, japanilainen insinööri on kirjoittanut kaikkiaan 25 rikosromaania, jotka useimmat perustuvat tositapahtumiin. Ilmiantaja on kiinnostava näyte hänen lujasta ammattitaidostaan, kukoistavasta japanilaisesta dekkarikirjallisuudesta sekä ajankohtaisesta aiheesta - teollisuusvakoilusta."

Tähän tavanomaiseen rikosjuttuun antaa mukavaa väriä japanilainen miljöö. Oudot nimet tahtovat sekoittua lukijan mielessä ja tämä haittaa hieman lukemista. Japanilaisia salapoliisiromaaneja lukisi useammankin, mutta tämän lisäksi on suomennettu vain Seicho Matsumoton Junaongelma (Sapo 159).


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 1/1975: "Toinen kiinnostava japanilainen dekkari tulokas SaPo-sarjaan. Takakannen mukaan tekijä on insinööri, jolla on jo kunnioitettava 25 rikosromaanin tuotanto. Ja osaavaa tekoa on tämä näytteeksi valittu Ilmiantaja. Aihe liittyy teollisuusvakoiluun, mutta juoni on tavattoman monisyinen lyhyesti selostettavaksi, koska mukaan tulee koko ajan uusia tekijöitä, ja ratkaisu vuoroin lähenee ja pakenee. Tiivissuunnitelmainen ja täyteläinen teos yli tavanomaisen dekkarimittapuun."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti