23.8.2018

131. Curtiss, Ursula: Sateessa vaanii kuolema

Ursula Curtiss
Sateessa vaanii kuolema 

WSOY 1972 - Sapo 131
The Deadly Climate 1954

"Aluksi murhaaja oli vahvoilla. Hän nitisti uhrinsa sakeassa sumussa hylätyn louhoksen reunamalla, ja lisäksi uhri oli vieras jonka katoaminen ei heti herättäisi kohua. Mutta yhtäkkiä murhaaja havaitsee, että hänen teollaan oli muitakin todistajia kuin puolisokea hämärä, mykät puut ja kuuro hylätty louhos: sumusta tulee esiin nuori nainen, silminnäkijä. Kuinka kauan Caroline Emmett saisi elää? Pienen parantolakaupungin hiljaisessa yössä alkaa piinaava ihmisjahti."

Murhaa todistanut Caroline ryntää takaa-ajajaansa pakoon metsän läpi ja pääsee läheiseen taloon. Kylän poliisi ei ota tapausta vakavasti, koska ei löydä pimeässä ruumista. Paikallisen lehden toimittaja kiinnostuu asiasta ja uskoo Carolinen puhuvan totta. Hän tutkii asiaa ja saa yön tunteina selville murhatun henkilöllisyyden ja asiaan vaikuttaneet seikat. Carolinen pelkoa ja hänen vainoamistaan kuvataan niin että kirja muistuttaa paikoin kauhukertomusta.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 2/1972: "Nuori nainen on hänelle oudossa pikkukaupungissa toipumislomalla, kun joutuu sumussa kävellessään murhan ainoaksi silminnäkijäksi. Paettuaan tuntematonta murhaajaa ystävälliseltä vaikuttavaan taloon hän toteaa yön kuluessa olevansa siellä ratkaisevassa hengenvaarassa, tietämättä edes kenen taholta. Taitavaksi tunnustettu englantilainen dekkarien tekijä on käyttänyt samankaltaista teemaa kymmenkunta vuotta myöhemmin kirjoittamassaan kirjassa 'Varo! Sairaala-alue' (Sapo-sarja (110), ja vertailussa sen jännitysteho ja rakenteellinen tiiviys voittaa mielestäni tämän alkuversion, jossa on melko toimimattomiakin jaksoja."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti