19.8.2018

175. Syntipukki - 10 rikoskertomusta


Syntipukki - 10 rikoskertomusta
WSOY 1975 - Sapo 175
The Times anthology of detective stories 1972

"Kymmenen muhkeata rikoskertomusta. The Times -lehden ja Jonathan Cape -kustantamon vuonna 1972 järjestämän kirjoituskilpailun parhainta satoa. Laadun takeena muun muassa Dame Agatha Christie, joka kuului yhtenä jäsenenä palkintolautakuntaan. Dekkarin kotimaan jälkikasvu huolehtii kunnialla perinteistä, olipa kysymyksessä sitten kuinka synkkä, salaperäinen tai pirullinen rikos hyvänsä. Ja kynän jälki on terävää kuin Occamin partaveitsi."

Osa kertomuksista olisi saanut jäädä suomentamatta. Mukana on kuitenkin muutama näppärä juttu. John Garforthin "Tuiki tavallinen murha" on suljetun huoneen mysteeri johon kirjailija on laatinut omaperäisen ratkaisun. Alex Joseyn "Itämaista oikeutta" sijoittuu Singaporeen ja jutun ratkaisee kovapintainen naisetsivä Lucy. Monica Leen kirjoittamassa tarinassa "Miss Emeline" luodaan tunnelmaa näin: "Lattian alle kätketyt keskuslämmitysputket huokuivat vaimeasti ja huhtikuinen yö riippui talon ympärillä kuin märkä alushame."


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 3/1975: "Syntipukki oli pieni pettymys, jutut ovat laimeita ja tasapaksuja, ne eivät yllätä eivätkä säväytä, mikään niistä ei erityisemmin jää mieleen. Kymmeneen kertomukseen sisältyy milloin turhaa selittelyä, milloin hermostuneen hajanaista kerrontaa, milloin taas tökeröä yritystä tarjota lukijalle kauhuelämyksiä. Englantilaisessa rikoskertomuskilpailussa palkittuja kirjoittajia näyttää viehättävän vihjaileva loppuhuipennus: ei sanota suoraan mitä todella tapahtui, vaan jätetään lukija tekemään omat johtopäätöksensä. Tehokas keino, jos sen hallitsee; nämä kirjoittajat eivät kaikki valitettavasti hallitse, ja niin jotkut jutut loppuvat epämääräiseen ilmanhuitaisuun, mikä ärsyttää lukijaa."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti