25.8.2018

97. Dedina, Michel: Minkin pehmeä kosketus

Michel Dedina
Minkin pehmeä kosketus 

WSOY 1969 - Sapo 97
The mink steal 1966

”Ammattivaras Greasy Dick Harlemista on tiukoilla. Jos hän ei pysty järjestämään velkojalleen kahta tuhatta dollaria, häntä uhkaa Coltin kylmä kosketus. Greasy murtautuu turkisliikkeeseen ja saa saaliikseen nipun minkinnahkoja. Samaan aikaan samassa liikkeessä tehdään murha. Poliisin mielestä murto ja murha täydentävät toisiaan erinomaisesti. Greasy huomaa joutuneensa pinteestä pahempaan: pari tonnia pitäisi saada kokoon, poliiseja on joka kulmassa, eikä oikea murhaajakaan taida olla hänelle kovin suopea. Nyt ei auta muu kuin paljastaa nopeasti murhaaja, sillä Greasyllekin on sentään oma nahka kalliimpi kuin minkinnahat.”

Tämä muistuttaa Westlaken tarinoita. Pääosassa on konna ja kirjailija yrittää saada lukijan sympatiat rikollisen puolelle. Eikä heppu joudu edes kiinni varkaudestaan. Tarinana kuitenkin sujuva ja toimiva.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 4/1969: "Alamaailman erilaisten ammattilaisten, varkaiden, murhaajien, varastetun tavaran välittäjien jne. jokapäivää kuvasteleva dekkari. Tavaratalovarkauksiin erikoistunut rikollinen havaitsee taiten suoritetun murtonsa seurauksena joutuneensa yllättäviin vaikeuksiin sekä turkissaaliinsa rahaksimuuton että uhkaavan murhasyytteenkin osalta, sillä samoilla apajilla on ollut kovapintaisempiakin rikollisia. SaPo-sarjassa tapaa sekä tyyliltään että juonenliikkeiltään tätä kirjaa onnistuneempia, eikä tuherteleva päähenkilökään oikein jaksa kiinnostaa."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti