19.8.2018

174. Highsmith, Patricia Syvissä vesissä

Patricia Highsmith
Syvissä vesissä 

WSOY 1974 - Sapo 174
Deep Water 1957

"Vic Van Allen oli fiksu ja kohtelias mies, kirjankustantaja, luonnon tarkkailija. Ja vaimo sellainen kevytkenkä! Sievä ja seksikäs Melinda kyllä oli, mutta monen mielestä mauton. Flirttaili estottomasti kaikenkarvaisten typerysten kanssa, raahasi näitä päivällisille, taisi mennä sänkyynkin. Vic kesti nöyryytykset kuin mies. Mutta alkavatpa hurmurit yksi toisensa jälkeen kadota jäljettömiin. Vic kukoistaa silminnähtävästi, Melinda on murtua ja syyttää miestään murhaajaksi. Viciä jota täydellisempää tuskin on! Mutta Melinda tietää, että tunnontarkan Vicin moraali on vankka - ja pirullisen omintakeinen."

Äijällä on huikenteleva ja julkea vaimo joka käy vieraissa, mutta äijä ei sano mitään. Outoja katoamisia alkaa kuitenkin tapahtua... Hyvä asetelma, mutta jaaritellaan eikä päästä eteenpäin. Aiheesta olisi saanut mainion mustan huumorin tarinan, mutta nyt ei päästä puusta pitkään ja loppu lässähtää käsiin.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 3/1975: "Aisankannattajaksi tiedetty kustantamon omistaja on hillityllä käytöksellään ja kärsivällisyydellään hankkinut vuosien mennen vauraan yhteisönsä seurapiirien vankkumattoman sympatian ja ihailun. Pitkä aika näin ollen kuluu ja paljon ennättää tapahtua, ennen kuin kevytkenkäinen vaimo saa ketään uskomaan, että malliaviomies tosiasiassa listii hengiltä talossa pesiviä rakastajia. Highsmith on ns. psykologisen thrillerin kärkinimiä ja rakentaa psykopaattisen päähenkilön normaalin ja epänormaalin käyttäytymisen lomittumisen ja osin päällekkäisyydenkin varaan hyytävää ja jopa etovaakin tehoa romaanissa toisensa jälkeen."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti