23.8.2018

124. Russell, Martin: Perille mutta ei takaisin

Martin Russell
Perille mutta ei takaisin 

WSOY 1971 - Sapo 124
No Return Ticket 1966

"Lontoolainen kirjanpitäjä Bill Megson havahtuu junassa. Hän on matkalla jonnekin. Minne? Salkustaan hän löytää 7000 puntaa eikä saata tajuta mistä ne ovat sinne ilmestyneet. Arvoituksellinen tapahtuma seuraa toistaan. Megsonin tehtävänä on vastata toimiston tileistä, hänellä on mahdollisuus päästä rahoihin käsiksi – ketä epäiltäisiin ellei häntä! Mutta ainut mitä Megson tietää on se että hänen muistissaan on aukko. Hänellä on onnellinen koti, hänen raha-asiansa ovat kunnossa, hänkö olisi tehnyt rikoksen? Vyyhteä yritetään selvittää, mutta todisteet näyttävät kääntyvän paremminkin kirjanpitäjäparkaa vastaan kuin hänen edukseen. Entä jos hän sittenkin tunnustaa, kaikesta huolimatta toteaa tapahtuneen tapahtuneeksi. Tai jos hän tunnustaa siksi että hänen on – pakko?”

Lupaavasti alkava kirja! Lukija odottaa malttamattomana, minkälaisiin seikkailuihin Russell mahtaa sankarinsa kuljettaa. Aika jänniä latuja mennään ja samalla kuvataan mukavasti Megsonin suhdetta vaimoonsa ja lapseensa. Hyvä kirja.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 7-8/1971: "Tavallisen ja kunnollisen perheenpään ilmeinen syyllisyys firmansa kassanryöstöön ja outo muistinmenetys siihen vaikuttaneiden seikkojen suhteen ei toki dekkarin aiheena ole perin uusi, mutta näppärästi tekijä miekkosensa ongelmaa vähä vähältä purkaa oikean syyllisen selvittämiseksi. Perhe-elämän auvoon jää jopa annos vaimon arvoituksellisuutta askarruttamaan juonen muuten jo ratkettua, joten näpsäkkää viihdettä keskitason paremmalta puolelta."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti