20.8.2018

158. Hövenmark, Nils: Kuolema käy apteekissa

Nils Hövenmark
Kuolema käy apteekissa
 

WSOY 1973 - Sapo 158
Döden på apoteket 1972

"Sundån Susi-apteekissa suunniteltiin kevätjuhlia. K. Julius S. Grönström oli ilman muuta yksi kaikkein innokkaimmista, mutta kaikki toki kutsuttiin mukaan. Kun juhlat lauantai-iltana kuudes kesäkuuta käynnistyivät oli paikalla kuitenkin vain kourallinen väkeä. Onneksi parit olivat miltei tasan, ja Efraim Klack, laborantti, oli kirjoittanut juhlan kunniaksi komean pöytälaulunkin. Viinasta ja sänkyhommista ja yrteistä ja niiden arvaamattomista vaikutuksista. Pyörtyilevistä naisista ja Wahlbergista joka tuli hulluksi. Ja miten metkasti sitten sattuikaan! Kaikki kävi juuri niin kuin laulussa sanottiin. Myöskin Gustav Wahlbergin kohdalla, joka siityi ajasta ikuisuuteen komeroon teljettynä."

Kirjailija hyödyntää tässä apteekkialan tuntemustaan. Vuoteen 1942 sijoittuvassa tarinassa 25-vuotias farmaseuttiopiskelija löydetään kutsujen jälkeen kuolleena.

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 1/1974: "Tekijä, joka porvarilliselta ammatiltaan on apteekkari, on tieten sijoittanut apteekin henkilökunnan kevätjuhlissa tapahtuvan myrkkymurhan vuoteen 1942, jolloin apteekeissa vielä itse valmistettiin paljon rohtoja nykyisten valmistuotteiden asemasta, ja ainekset myrkytyksen aiheuttamiseen olivat ikään kuin auliimmin saatavilla apteekin varastossa. Hövenmark viljelee henkilöluonnehdinnoissaan hienoista naljaa, ja suppeassa pienyhteisössä tapahtuvan murhan selvittely on nokkelasti johdeltu."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti