25.8.2018

95. Jansson, Lars: Viisituhatta puntaa

Lars Jansson
Viisituhatta puntaa 

WSOY 1968 - Sapo 95
Femtusen pund 1967

“Herra Murchinson puurtaa eteenpäin Lontoon hyisessä tammikuun säässä. Siisti ja säntillinen, mutta auttamattoman nukkavieru herra Murchinson huutokauppakamarilta. Mies jota tyhjä lompakko vainoaa. Mutta nyt hänellä on salkussa viisituhatta puntaa! Hän on löytänyt rahat. Tai ei nyt aivan löytänyt... Hurjat unelmat, oma talo, urheiluauto, ennen kokemattomat ilot ja nautinnot kangastelevat herra Murchinsonin mielessä. Mutta ensin hänen on saatava punnat liikkeelle, mitä pikimmin sen parempi. Oveluus kasvaa, mutta silmukka kiristyy. Lars Jansson tunnetaan Muumi-sarjakuvien nykyisenä piirtäjänä.”

Muutamissa muissakin lukemissani kirjoissa käsitellään samankaltaista aihetta. Heppu löytää suuren summan rahaa ja miettii mitä tekisi. Aina he törsäävät setelit tökerösti ja joutuvat kiinni. Tämän kirjan sankari ei tee poikkeusta. Kivasti kerrotun tarinan mielenkiinto säilyy loppuun asti. Hepun typeryys vain latisti lukunautintoa. Suomenruotsalainen Janssonin tarina sijoittuu ihmeteltävän hyvin Lontooseen. Hän luki paljon englanninkielistä kirjallisuutta ja käänsi englanninkielisiä salapoliisiromaaneja ruotsin kielelle.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 2/1969: "Muumi-sarjojen nykyinen kuvittaja on ryhtynyt jännityskirjailijaksi. Kun miehellä on rikkaita mielitekoja ja köyhyys estää häntä niitä toteuttamasta, saattaa tilaisuus tehdä rikollisen. Tässä varsin kiinteässä ja jännittävässä rikostarinassa käy näin ja tehty rikos saa päähenkilön käyttäytymään epäloogisesti ja järjettömästi, paljastavasti. Rikos aiheuttaa uuden rikoksen, tämä kiristyksen. Raha tuo mukanaan rakastajattaren, rahan loppuminen taas uuden rikoksen. Lopulta kaikki on kasaantunut niin hirvittäväksi painajaiseksi, että lopun täytyy tuntua helpotukselta. Kotimaisen jännityskirjallisuuden huipuksi tätä sanoisin. Käännös on hyvä."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti