20.8.2018

146. Moyes, Patricia: Syntymäpäivälahjaksi kuolema

Patricia Moyes
Syntymäpäivälahjaksi kuolema

WSOY 1973 – Sapo 146
Who saw her die? 1970

”Primrose saapui Sveitsistä kantaen valtavaa syntymäpäiväkakkua, Violet Hollannista sylissään kaksi tusinaa huumaavasti tuoksuvia tummanpunaisia ruusuja, Daffodil Pariisista mukanaan korillinen kalleinta samppanjaa. Lady Balaclavan kolme kuvankaunista tytärtä aikovat juhlia perusteellisesti äitinsä 70-vuotispäivää idyllisessä vanhassa talossa englantilaisessa maalaismaisemassa. Mutta miksi lady Balaclava pelkää? Miksi hän on kutsunut syntymäpäivilleen myös poliisiylitarkastaja Henry Tibbettin Scotland Yardista? Oikutteleva vanha harppu, Henry tuumii ja valmistautuu viettämään leppoisan viikonlopun. Mutta toisin käy. Kesken samppanja- ja kakkukemujen ’vanha harppu’ lyyhistyy henkivartijansa jalkoihin. Henki poissa ja kuolinsyy luonnollinen, toteaa paikalle kutsuttu lääkäri, ja Henry Tibbett saa tutkittavakseen yhden kiperimmistä jutuistaan, jossa hänen on pantava peliin sekä poliisinuransa että henkensä.”

Alku vaikuttaa tyypilliseltä kartanomysteeriltä ihan Agatha Christien malliin. Sitten lähdetään veuhtomaan ympäri Eurooppaa ja juttu käy yhä mielenkiintoisemmaksi. Tämä on hyvää vuosikertaa oleva hieno vanhan ajan jännäri!

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 2/1973: ”Kolme sisarusta isän testamenttimääräyksen vuoksi vastentahtoisina vuotuisvieraina äidin syntymäpäivillä, joille on kutsuttu myös Moyesin dekkareiden vakinainen rikosten selvittäjä, poliisiylitarkastaja Henry Tibbett vaimoineen, koska äiti epäilee henkeään uhattavan - eikä suotta epäilekään, sillä varotoimenpiteestä huolimatta äiti kuolee syyn siihen jäädessä aluksi käsittämättömäksi. Aika tutusta ja perinteisestä lähtökohtakaaviosta rakentuu nokkela stoori suppean ja seurapiirikelpoisen perillispiirin syyllisyyttä punnittaessa ja ennen muuta myrkytysmurhan tekotapaa selvitellessä.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti