19.8.2018

176. Thomas, Ross: Kolmekymmentäyksi kiloa pronssia

Ross Thomas
Kolmekymmentäyksi kiloa pronssia
 

WSOY 1975 - Sapo 176
The Brass Go-between 1969

"Washingtonilaisesta museosta on varastettu vanha afrikkalainen pronssikilpi. pian kuullaan hiuksia nostattavat lunnasvaatimukset: 250 000 taalaa käteisenä. Rahalaukun toimittaminen uskotaan Philip St. Ivesille, joka tekee näitä keikkoja ammatikseen. Mutta harvemmin näin vaarallisia. Ennen kuin lunnasrahat on ehditty luovuttaa, on pari asiaan sekaantunutta päässyt hengestään. Suorastaan kiusallisesti roikkuu kantapäillä muuan Mbwato ystävineen. Tällä afrikkalaisella mahtimiehellä on oma käsityksensä kilven omistussuhteista. Näyttää siltä kuin kilven verinen historia toistaisi itseään."

Philip St.Ives on ammattimainen lunnasrahojen luovuttaja. Tällä kertaa kaikki ei mene suunnitelmien mukaan kun arvokkaasta afrikkalaisesta kilvestä vaaditaan rahatukkua. Erilainen tarina, sujuva, helppolukuinen.


Teosarvio Arvostelevassa kirjalueettelossa 5/1975: "Tämän enemmän seikkailukertomusta kuin dekkaria muistuttavan kirjan päähenkilönä on Philip St. Ives, joka leipätyökseen toimittaa perille rikollisten vaatimia lunnasrahoja ja hoitaa kohteen palautuksen. Kirjan nimeen viittaava, kolmekymmentäyksi kiloa painava afrikkalainen pronssikilpi on varastettu washingtonilaisesta yksityismuseosta ja melkoisen jahkailun perästä St. Ives lähtee hoitamaan kilven ja siitä vaadittujen lunnasrahojen vaihtoa. Tehtävä osoittautuu konstikkaaksi, jopa mahdottomaksi, koska myös muutamat afrikkalaispoliitikot ovat asialla hankkimassa kilpeä sen alkuperäiseen kotimaahan, itsenäisyystaistelua käyvään afrikkalaisvaltioon. Etenkin kirjan loppupuolella on jo toiminnallistakin säpinää, mutta yleensä kerronta on sävyltään ironista amerikkalaisen elämänmuodon havainnointia, joten vauhtidekkarin ystävä pettynee."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti