24.8.2018

113. Johnson, E. Richard: Armoton katu

Richard Johnson
Armoton katu
 

WSOY 1970 - Sapo 113
Silver Street 1968


"Murhaajan kirjoittama menestysdekkari. Sensaatio Amerikassa. Cecilin mielessä on vain yksi ajatus: Tillien kuolema on kostettava. Hänen veitsensä saa Silver Streetin kivikovimmatkin naamat täydellisen paniikin valtaan. Kovapintainen jännäri narkomaanien, huorien ja sutenöörien maailmasta. E. Richard Johnson, itsekin armottoman kadun kasvatti, tuntee taatusti kuvattavansa."

Kirjan suomenkielinen nimi antaa viitteen kirjan sisältöön. Amerikkalaisen, tarkemmin nimeämättömän kaupungin ilotyttöjen ja sutenöörien elämä on armotonta. Etsivä Tony Lonto ja muut poliisit jäljittävät veitsimiestä, joka murhaa parittajia. Kirja antaa kaunistelemattoman kuvan poliisin työstä ja iljettävien parittajien elämästä. Meinasin jättää inhoten lukemisen kesken. Kirjalla on kuitenkin ansionsa tyrmäävästä aiheesta huolimatta. Kirjailija tuntee rikollismaailman – hänet tuomittiin murhasta yli 20 vuodeksi kalterien taakse. Istuessaan kakkuaan Wisconsin vankilassa hän alkoi kirjoittaa, ja tämä hänen esikoisromaaninsa voitti Edgar Allan Poe palkinnon vuonna 1968.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 9/1970: "Tekijä on viime aikoina miltei muotiin tulleita rikolIiskirjailijoita, joiden teokset helposti jo siksi leimataan sensaatioiksi. Sympaattista tässä tekijässä on henkilökohtaisesta kaunasta vapaa suhde poliisiin sekä kyky välittää autenttinen vaikutelma amerikkalaisen suurkaupungin erään poliisipiirin alueeseen kuuluvasta narkomaanien, huorien ja sutenöörien asuttamasta kadusta, jolle on ilmestynyt tappaja kostamaan rakastettunsa itsemurhaa.
Lukijalla on selkeä tieto samanaikaisesti sekä poliisin että tappajan ja hänen uhriensa liikkeistä, mikä oikeuttaa tähän Sapoon modernin jännityksen tunnuksen."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti