20.8.2018

151. Baxt, George: Minäkö murhaaja?

George Baxt
Minäkö murhaaja? 

WSOY 1973 - Sapo 151
The Affair at Royalties 1971

"Teidät on löydetty omasta keittiöstänne vaatteet veressä, verinen veitsi kädessä. Olen komisario Fuller ja tässä on aviomiehenne." Laura Denning, tunnettu kirjailijatar, tuijotti vuoteensa vierellä seisovia miehiä. Hän ei muistanut nähneensä heitä kumpaakaan milloinkaan aikaisemmin. Ilmeisesti hän kärsi muistinmenetyksestä, ja nyt häntä syytettiin murhasta. Häntä, jolle menneisyys oli vain pelkkää pimeyttä. Englannin länsirannikon idyllinen pikku kylä uinuu viattomuuden unta, mutta Laura Denningin mielestä se on täynnä latautunutta kauhua. Pala palalta hänen menneisyytensä alkaa hahmottua, ja hänen läheisensä asettuvat uudelleen hänen elämäänsä - mutta murha on ja pysyy selvittämättömänä. Tuo pieni laulunpätkä 'Kuu loistaa yllä Cornwallin', miksi se kohoaa alituiseen yksitoikkoisena hyräilynä hänen huulilleen?"

Kirja alkaa lupaavasti naisen herätessä tajuttomuudesta muistinsa menettäneenä. Potilas alkaa selvittää tapahtumia yhdessä Scotland Yardin hepun kanssa. Tapahtumat etenevät hyvin luontevasti ja tarina säilyttää jäntevyytensä ja mielenkiintonsa loppuun asti. Lukija arvailee mielessään mahdollisia murhaajia ja totuus kerrotaan perinteiseen tapaan viimeisillä sivuilla. Amerikkalainen näytelmäkirjailija George Baxt onnistui kirjoittamaan mallikelpoisen brittityylisen poliisitarinan.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 6/1973: "Muistinmenetystä poteva naiskirjailija on löydetty runneltuna ja verinen veitsi kädessään yltä päältä verisestä keittiöstään, mutta uhrista ei ole tietoa. Sekä poliisi että kirjailija itse haluavat tietää, mitä todellisuudessa oli tapahtunut ja ryhtyvät yhdessä selvittelytyöhön idyllisessä kyläyhteisössä, missä kirjailija asuu. Näppärästi sanailevasta ja jopa pikkuhauskasta alkuasetelmasta vajotaan pian vätystävän jaarittelun ja kyläskandaalien hetteikköön, josta ei tunnu tolkkua eikä ratkaisua ikinä syntyvän. Eipä juuri Sapo-sarjan kaunistuksia."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti