19.8.2018

182. Blake, Nicholas: Haavoista syvin

Nicholas Blake
Haavoista syvin 

WSOY 1975 - Sapo 182
The Private Wound 1968

"Se alkoi idyllinä, jatkui halpahintaisena komediana ja päättyi murhanäytelmään.
Näin luonnehtii Dominic Eyre nuorena kirjailijana kokemaansa ikimuistoista kesää 1939. Hän oli vuokrannut mökin Länsi-Irlannista voidakseen keskittyä työhönsä kaikessa rauhassa, mutta kuinkas kävikään. Nuori mies joutuu hulluutta hipovan rakkaussuhteen ja toisaalta merkillisen vainon verkkoon. Kuka penkoo paikkoja mökissä, varoittaa, uhkailee, huipentaa temppunsa murhayrityksiin? Onko syynä synnillinen seksi vaiko luuloteltu vakoilutoiminta? Ollaanhan Irlannissa jossa IRA:n ja englantilaisten välit tuolloinkin olivat kireät ja moraali korkeassa kurssissa."

Englantilainen heppu matkustaa Irlantiin vuonna 1939 kirjoittaakseen kirjaa. Hän asettuu pieneen kylään ja kokee Irlantilaisten vihamielisyyden. Häntä epäillään brittien vakoojaksi. Asiaa ei paranna hullu rakkaussuhde naimisissa olevaan naiseen. Heppu joutuu murhayritysten kohteeksi, muttei älyä siltikään lähteä pois. Nainen murhataan ja sankarimme on tietysti yksi epäillyistä. Ei mikään erikoinen kirja – tulipahan luettua. Kirjailijan oikea nimi on Cecil Day Lewis.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 7-8/1975: "Sapo-sarjan tunnus määrittelee Nicholas Blaken kirjan "perinteiseksi salapoliisiromaaniksi", mutta ei se sitä kyllä oikeastaan ole, ei liioin "modernia jännitystä" eikä "klassikkokaan": tämän monipuolisen ja ilmeisen kiintoisan, mutta valitettavan vähille suomennoksille jätetyn runoilija-jännityskirjailijan viimeinen teos on lähinnä puhtaasti toteutettu romanttinen melodraama, niin kuin Blake itse päähenkilön jälkeenjääneen käsikirjoituksen hahmoon naamioimansa romaanin päätteeksi sepittämässään julkaisijan epilogissa sanoo. Suomen kielessä melodraaman käsitteellä on lähinnä kielteisiä vivahteita, mutta anglosaksisessa maailmassa se käy viileämmin lajinmäärittelystä. "Haavoista syvin" on tuon lajin vahva edustaja."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti