18.8.2018

183. Fleetwood, Hugh: Melkein tavallinen tyttö

Hugh Fleetwood
Melkein tavallinen tyttö 

WSOY 1975 - Sapo 183
The Girl Who Passed For Normal 1973

"Jotakin outoa on tapahtunut sillä aikaa kun Barbara vieraili sairaan äitinsä luona Lontoossa. Palattuaan kotiinsa Roomaan hän huomaa poikaystävänsä Davidin, amerikkalaisen ATK-tiedemiehen kadonneen. Ystävät eivät tiedä Davidista mitään, ei myöskään Barbaran työnantaja, rikas rouva Emerson, jonka luona David oli paljon oleskellut Barbaran poissa ollessa. Sen sijaan Catherine, rouvan vajaamielinen tytär ja Barbaran oppilas haluaisi selvästi sanoa asiasta jotakin. Päästäpäin Caterine on melkein tavallinen tyttö - melkein. Hän sanoo äänellä joka kuullostaa aina siltä kuin joku olisi laahustanut lumisohjussa: -Äiti on tappanut Davidin.

Roomassa asuvan kirjailijan ja taidemaalarin Hugh Fleetwoodin moderni Sapo on hyvin rakennettu ja vetävästi kirjoitettu dekkari: arkipäiväisen elämän siloiseen pintaan ilmestyy odottamatta rakoja, joista pursuaa esiin kauhu. Entä jos juuri se onkin todellisuutta?"

Jälkeenjäänyt Catherine kietoo Englantilaisen Barbaran omituiseen elämäänsä italialaisessa huvilassa.



Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 7-8/1975: "Lapsia tai mielisairaita hyväkseen käyttävä dekkariasetelma nostaa usein niskakarvani pörhölleen vastenmielisyydestä, ja niin tässäkin. Kaunis kehitysvammainen perijätär ryhtyy omin kieroutunein aivoin järjestelemään hoitajansa, nuoren leskirouvan, elämää ja hävittämään ihmisiä tämän ja itsensä yhteisen onnen tieltä, eikä se kaikki ilmeisesti ole edunsaajalle niinkään vastenmielistä. Tietystä osaavuudestaan huolimatta mielestäni tympeää luettavaa."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti