15.8.2018

217. Blankenship, William: Vapaajoukoissa

William Blankenship
Vapaajoukoissa 

WSOY 1978 - Sapo 217
The Leavenworth Irregulars 1974

"Laadukas amerikkalainen rikosromaani kertoo neljästä Vietnamin veteraanista. Kolmen ura on päättynyt kansasilaiseen vankilaan, kun taas neljäs, ilmiantaja, itse suuren luokan keinottelija, viettää leveää elämää kansasilaisen varuskunnan komentajana. Vankilassa kolmikko suunnittelee viimeisen ja suurimman sotaoperaationsa; he kostaisivat komentaja Hansonille ryöstämällä varuskunnan palkkarahat, 600 000 dollaria. William D. Blanckenship on entinen reportteri ja sotilas. Hän kuvaa hyvin tuntemaansa miljöötä, ja tapahtumavyyhden lähtökohtana ovat todelliset, USA:n armeijaa aikoinaan järisyttäneet skandaalit."

Kirja poikkeaa tavanomaisista Sapo -sarjan kirjoista. Roistot ryöstävät, toiset roistot tappavat, kiduttavat ja ryöstävät ensimmäisiltä rosvoilta. Viimeiseksi henkiin jäänyt korjaa potin. Joopa joo.. Tarina sinänsä on hyvin kerrottu ja sitä on helppo lukea. Jännitystäkin riittää. Ihmetyttää vain takakannen maininta 'laadukkaasta amerikkalaisesta rikosromaanista'.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 4/1978: "Takakannessa amerikkalaiseksi ex-reportteriksi ja sotilaaksi mainitun tekijän käsitys maansa armeijasta on peräti penseä: lahjustenotto ja vilppi ovat jokapäivää kenraalikuntaa myöten. Vietnamissa opitut kidutusmenetelmät toimivat mallikkaasti sadistien ja hullujen hoidossa, loput ovat normaalisti rikollisia tai täysiä tylsimyksiä. Kolmen vankilavuosien yhdistämän kovanaaman taiten suunnittelema varuskunnan palkkarahojen ryöstö, joka samalla on kostohanke suurkeinottelija-komentajaa vastaan, on tätä taustaa vasten kuin viatonta ja puolusteltavaa leikkiä ikään, kunnes sitten ryöstäjät joutuvat sotavoimista olevien jauhettaviksi, jolloin kidutettuja ruumiita syntyy kasapäin. Minua on alkanut näissä väkivaltajännäreissä erityisesti ällöttää se tekopyhä sivumaku, että muka raaka tappaminen olisi jotenkin puolustettavampaa tai ymmärrettävämpää, kun niissä pahantekijät ja rikolliset rusikoivat toisiaan. Eikö moinen enemmän hämmennä kuin kirkasta käsityksiä oikeudenkäytöstä ja ihmisarvosta."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti