14.8.2018

233. Moyes, Patricia: Musta leski

Patricia Moyes
Musta leski
 
WSOY 1979 - Sapo 233
Black Widower 1975

"Mavis Ironmonger, Tampican saarivaltion suurlähettilään vaimo oli kuvankaunis, vuoden 1962 Miss Makea Tikkukaramelli. Se tiedettiin kaikkialla Washingtonin diplomaattipiireissä niin kuin tiedettiin myös hänen viehtymyksensä skandaalimaisiin rakkausjuttuihin. Mutta pitikö hänen silti kuolla, vieläpä keskellä juhlahumua, suurlähetystön vastaanotolla.
Itsemurhako - vai murha? Suurlähettiläs Ironmonger haluaa pitää tapauksen visusti Tampican sisäisenä asiana ja muistaa vanhan ystävänsä opiskeluajoilta. Komisario Henry Tibbett Scotland Yardista saa nyt salaisen tehtävän joka lennättää hänet Tampicaan, Karibian meren uhkeaan lomaparatiisiin. Ja sieltä löytyy arvoituksellisen kuoleman avain."

Tarina sijoittuu Washingtoniin ja itsenäistyvään Tampicaan Länsi-Intian saaristoon. Paikat ovat Moyesille tuttuja, hän on asunut sekä Washingtonissa että Neitsytsaarilla. Kirjan tapahtumat kuvataankin luontevasti ja asetelma on ilmeisen tyypillinen itsenäistyville pikkuvaltioille. Kirja on kiinnostava miljöökuvauksena ja rikospähkinä on keskivertoa mielenkiintoisempi. Moyes palasi samoihin maisemiin kirjassaan Musta tyttö, valkoinen tyttö.

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 6/1979: ”Juuri itsenäistyneen Karibian meren saarivaltion Tampican Washingtonin suurlähetystö ja osin Tampica itse ovat Patricia Moyesin romaanin tapahtumapaikkoja, joihin kirjailijan vakiokeskushahmo, Scotland Yardin ylitarkastaja Henry Tibbett diplomaattiteitse kutsutaan selvittämään suurlähettilään vaimon kuolemaa. Arvoitus on hyvin rakennettu, ja jo monesta käännöksestäkin tutuilla kertojankyvyillään Moyes onnistuu jälleen luomaan täyteläisen perinteisen dekkarin. Kansallista identiteettiään etsivän fiktiivisen saarivaltion politiikan ja Yhdysvaltain-suhteiden käsittely on miellyttävän pakotonta joskin sinisilmäistä.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti