12.8.2018

259. Barnard, Robert: Poikani poloinen

Robert Barnard
Poikani poloinen 

WSOY 1981 - Sapo 259
Unruly Son 1978

”Kun Sir Oliver Fairleigh-Stubbs kuolla kupsahti kesken syntymäpäiväjuhliensa, koko perhe veti helpotuksen henkäyksen. Mutta sietämättömän lihava ja sietämättömän omahyväinen bestsellerkirjailija oli kaiken huipuksi laatinut sietämättömän omalaatuisen testamentin joka nostattaa hänen perillisensä toistensa tukkapäähän. Muuan arvokas käsikirjoitus on kadonnut. Ja jotain ratkaisevan kummalista kätkeytyy myös Sir Oliverin äkkikuolemaan. Robert Barnard, joka on toiminut yliopiston opettajana Australiassa ja Bergenissä ja on nykyään kirjallisuuden professorina Tromssassa, on kirjoittanut kuusi muuta dekkaria ja Dickensiä käsittelevän teoksen. Poikani poloinen on hänen viides rikosromaaninsa jossa juonen taustana on värikkäästi rakennettu kuva yläluokkaisesta englantilaisesta perheestä.”

Tässä on kaikki ainekset mukavaan kirjaan, mutta jokin ei osu kohdalleen ja sinänsä ihan sujuva kertomus jää ikään kuin jotain vaille.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 6/1981: "Tässä on todellinen perinteisen englantilaisen salapoliisiromaanin mallikappale. Kirjoittaja, Englannin kirjallisuuden professori Tromssassa, on dekkarien lisäksi julkaissut tutkimukset mm. Dickensistä ja Agatha Christiestä. Osviitat ovat selvät: asialla on lajin niin teoriassa kuin käytännössäkin hallitseva taitaja, joka osoittaa että usein kaavamaiselta tuntuvalla alueella on yhä mahdollista toimia. Pisteenä i:n päällä on se että keskushahmona on menestyvä, erittäin ilkeästi kuvattu salapoliisikirjailija, josta Barnard Timesin nekrologin muodossa tarjoaa myös houkuttelevia yhteyksiä todellisuuteen avaavan pienoiselämäkerran. - Minulle tämä kirja on ollut kiehtova tuttavuus, mutta en usko sen lukukelpoisuuden rajoittuvan pelkästään dekkarihullujen pariin."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti