18.8.2018

193. Westlake, Donald: Ihmisryöstön käsikirja

Donald Westlake
Ihmisryöstön käsikirja 

WSOY 1976 - Sapo 193
Jimmy The Kid 1974

"Dortmunderin rikollisremmin leipä ei totisesti ole leveä, mitä nyt tuhruista pikkukeikkaa hengen pitimiksi. Vaan annas olla kun ikuinen haaveilija Kelp saa käsiinsä dekkarin, jossa mitä tyylikkäin lapsenryöstö on suunniteltu ja toteutettu viimeistä piirtoa myöten. Yksinkertaista. Löydetään lapsi, ryöstetään se, ja toimitaan täsmälleen kuten kirjassa. Mutta kun valittu pikkukundi osoittautuukin ihmelapseksi, terävämmäksi kuin psykiatrinsa, rosvoista puhumattakaan, on tosipaikka taas kerran himpun verran kirjan oppeja konstikkaampi. Lukijalla on hauskaa, onhan vauhdin takana Westlake. Eikä kidnapatullakaan kovin tylsää ole.”

Dortmunder koplineen tekee taas mielestään nerokkaan keikan. Ja kuten tavallista, kaikki ei mene ihan putkeen vaikka Kelpillä on tällä kertaa ihan kirjalliset ohjeet...


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 7-8/1976: "Veijariromaanin muotoinen dekkari saman tekijän 'Kuuma kivi' ja 'Ottakaa pankki kiinni!' tarinoitten tapaan ja niiden henkilöitä käytellen. Tässä kirjassaan tekijä pitäytyy lapsenryöstön teemaan ja kääntää sen päälaelleen: ryöstettävä osoittautuu yliteräväksi ihmelapseksi, joka helposti jallittaa vähäisemmällä järjellä varustetut ryöstäjänsä näitten omistamasta "ihmisryöstön käsikirjasta' huolimatta. Terävää parodiaa, älykästä huumoria, westlakemaista jännitystä ja tilannekomiikkaa rintarinnan."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti