14.8.2018

220. Marsh, Ngaio: Mustaa miestä ken pelkäisi

Ngaio Marsh
Mustaa miestä ken pelkäisi 

WSOY 1978 - Sapo 220
Black as he's painted 1974


"Lucy Lockett oli metka kissa ja intohimoinen kalan ystävä. Se ei kerta kaikkiaan voinut pitää tassujaan irti alakerran asukkaan keramiikkakalasta, vaan varasti sen kerran toisensa jälkeen. Lucyn isäntä, ulkoministeriön virkamies Samuel Whipplestone joutui kerta kerran jälkeen kiusalliseen tilanteeseen palauttaessaan kalaa omistajalleen, joka sitä paitsi käyttäytyi kummallisesti. Ja samanlainen merkillinen keramiikkakala roikkui myös yläkerran pariskunnan asunnossa, kuollutta tytärtä esittävän valokuvan kehyksessä. Viehättävä vanha herra miettii, tekee päätelmiä ja soittaa tarkastaja Alleynille Lontoon rikospoliisiin."


Brittiläisestä kansainyhteisöstä irtautuva afrikkalaisvaltio Ng'ombwana järjestää Lontoon lähetystössään juhlat. Hänen Ylhäisyytensä Herra Presidentti uskoo kohtaloon, eikä välitä turvatoimista, mutta brittipoliisit kuitenkin vartioivat heppua. Juhlatilaisuudessa tehdään attentaatti, mutta uhriksi joutuukin yllättäen suurlähettiläs. Tarkastaja Alleyn virkaveljineen pääsevät presidentin henkeä vaanivan koplan jäljille Whipplestonen ja hänen kissansa vihjeiden avulla. Uusiseelantilaisen, mutta Englannissa vaikuttavan kirjailijattaren ihmisläheistä poliisiromaania on helppo lukea. Marshin muistakin kirjoista tuttu Alleyn vaimoineen ja myös muut henkilöt kuvataan luontevasti.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 7-8/1978: "Kaikki lähtee liikkeelle siitä, että muuan Afrikan itsenäistyneen valtion musta presidentti tekee virallisen vierailun Lontooseen. Tapaus aiheuttaa paljon vaivaa ja huolta paikalliselle poliisille. Eikä syyttä, sillä osuupa samoille paikoille joukko henkilöitä, joilla on kalavelkoja maksettava mustalle diktaattorille. Jännitystä kertyy kohtalaisesti. Mutta mielenkiintoa herättää erityisesti se, että kirjoittaja ironisoi taitavasti omaa kerrontaansa, henkilöitäänkin. Näin salapoliisiromaanin jännitys aika lailla herpaantuu eikä mitenkään salpaa lukijan hengitystä."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti