14.8.2018

237. Yorke, Margaret: Hämärän lyhyet hetket

Margaret Yorke
Hämärän lyhyet hetket 

WSOY 1979 - Sapo 237
The Small Hours Of The Morning 1975

”Cecil Tittmus oli pikkutarkka mies. Joka aamu hän suoritti kuusi punnerrusta, kahdesti kuussa tasoitti parturi hänen ohenevan ruskean tukkansa ja hän nukahti säädyllisesti joka ilta, sillä vain viikonloppu oli vaimoa ja intohimoa varten. Cecilin elämä oli siis hyvässä järjestyksessä. Aina siihen saakka kunnes hänen upea vaimonsa retkahti taksikuskiin, eräs ujo neitonen alkoi tuntea sairaalloista kiinnostusta rikollisia rakastavaisia kohtaan ja ylikäymätön rahanhimo sai ylivallan erään nuoren miehen mielessä. Tästä kaikesta sukeutui vinha juttu, jonka selvittämisessä ylikomisario Purdyllä oli tavallista visaisempi tehtävä. Lenkki liittyi lenkkiin, murha murhaan – ja lopulta sai myös Cecil Tittmus tietää mistä kaikessa oikein oli kysymys.” 

Ymmärtämyksellä ja sydämellä kirjoitettu kertomus muutamasta ihmiskohtalosta jotka sattumalta kietoutuvat toisiinsa. Hyvä esimerkki siitä, kuinka salapoliisikirjana mainostettu teos voi olla paljon enemmän. Hyvä kirja. 


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 9/1979: "Monia erilaisia ihmiskohtaloita risteyttävä ja kahden samanaikaisen erillisrikoksen selvittelyn varassa toimiva Yorken dekkari muistuttaa samalla kertaa ilmestynyttä Francis Allenin 'Kuolemaa lempeässä laaksossa' siinä määrin, että jonkin ajan kuluttua niitä on varmasti vaikea muistaa toisistaan eroon. Molemmissa on läheisesti toisiaan muistuttavia tyyppejä, rakentamistavassa on samoja piirteitä ja pääpaino molemmissa enemmän yhteisökuvauksessa kuin juonen liikkuvuudessa. Tässä parhaiten mieleen jää kasvuolosuhteissaan surkastuneen nuoren naisen neuroosin kehittely onnettoman rakkauden myötä suoranaiseksi mielen järkkymiseksi."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti