13.8.2018

257. Bardin, John Franklin: Philip Banterin viimeiset päivät

John Franklin Bardin
Philip Banterin viimeiset päivät 

WSOY 1980 - Sapo 257
The Last of Philip Banter 1947

"Kun mainostoimittaja Phlip Banter saapuu työpaikalleen eräänä aivan tavallisena arkiaamuna, häntä odottaa yllätys. Joku on jättänyt hänen kirjoituspöydälleen hänen omat tunnustuksensa, härskin selonteon Banterin elämäntavoista, liiallisesta alkoholinkäytöstä, avioliiton vaikeuksista, horjuvasta mielenterveydestä. Kuka on kirjoittanut nämä tunnustukset? Banter itsekö, muistamattaan. Vai joku joka tuntee hänet tarkkaan ja tekee hänestä karkeata pilaa? Psykologisen trillerin taitaja John Franklin Bardin johdattelee lukijan yllätyksestä yllätykseen, kauhukokemuksesta toiseen ja marssittaa viimein näyttämölle jo Kuoleman kuormajuhdasta (Sapo 241) tutun psykiatrin, tohtori George Matthewsin, joka purkaa karmaisevan arvoituksen langat."

Tarinan juoni on mielenkiintoinen, mutta henkilöt ovat vastenmielisiä. Päähenkilökin on juoppo öykkäri. Muuten olisin lopettanut kesken, mutta juonen erilaisuus piti mielenkiinnon yllä. 


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 3/1981: "Yhdysvaltalaisen dekkarikirjallisuuden piiloklassikon John Franklin Bardinin teosten viime vuonna alkanut suomennuttaminen jatkuu ilahduttavasti oikeassa järjestyksessä. Ilahduttavasti siksi, että tämä Philip Banterin viimeiset päivät on esikoistakin suggestiivisempi ja jäntevämpi kirja sekä siksi että edessä on vielä Bardinin parhaaksi mainittu Devil take the blue tail fly. Omien arkisten mieltymysteni mukaisesti arvostan erityisesti Bardinin tässä toisessa romaanissaan suvereenisesti hallitsemaa tapaa ankkuroida uhka hyvin jokapäiväiseen todellisuuteen, niin liike- ja mainosmaailman huipulla kuin liikutaankin. Myös alkoholismin kuvauksen etevyys kohottaa Philip Banterin viimeiset päivät lajinsa huipulle."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti