18.8.2018

194. Russell, Martin: Kiristäjä

Martin Russell
Kiristäjä 

WSOY 1976 - Sapo 194
Double hit 1973

"Peruskoulun opettajat Nevil West ja Jackie Manning aivan ilmeisesti rakastavat toisiaan ja tahtoisivat naimisiin, mutta... niin. Nevil on auttamattomasti koulun komean jumppamaikan hyppysissä. Tämä kiristää Nevilin vähäiset tulot lähes viimeistä pannyä myöten vaietakseen ikivanhasta todistusaineistosta joka hänellä on hallussaan - tai ei ole, kukapa tietää. Tilanne tulehtuu, tulehtuu ja puhkeaa. Oudosti, pelottavasti, monimielisen dekkarin tyyliin. Eikä kukaan ole enää varma kuka on tehnyt ja mitä. Martin Russell on muutamassa vuodessa luonut itselleen vankan maineen kantavan psykologisen jännärin tekijänä. Sapo-sarjassa ovat aiemmin ilmestyneet hänen kiitetyt trillerinsä Sakkokorkona kuolema ja Perille mutta ei takaisin."

Piinallinen juttu ja hölmösti käyttäytyvä jäpikäs jolla on ymmärtäväinen tyttöystävä. Niljakkaita tyyppejä nuo kiristäjät.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 7-8/1976: "Lieneekö kesänturruttamissa lukijankyvyissäni vika, kun en oikein onnistu saamaan makua tähän englantilaiseen peruskoulumiljööseen sijoitettuun dekkariin, vaikka sen taidoissa ei tunnu suoranaista puutetta olevankaan. Opettajakuntaan kuuluva nuori pari haluaisi naimisiin, mutta kantona kaskessa on ylellistä elämää viettävä poikamiesopettaja, joka häikäilemättä kiristää ylkämiehen kaikki tulot vetoamalla vanhaan todistusaineistoon, jonka paljastamalla hän saattaisi tuhota nuoren parin tulevaisuuden. Nuoret yrittävät kaikkensa saadakseen kiristäjän vaiennettua, mutta niin tragikoomiset kuin traagisetkin yritykset kariutuvat. Lopulta kiristäjä saatetaan hengiltä, ja sulhasmies joutuu syytteeseen, kunnes tilanne laukeaa uudella tavalla. Nokkelaakin naljaa eikä selviöitä selitellä, mutta vaisu jälkituntu silti."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti