14.8.2018

231. Christie, Agatha: Neiti Marplen viimeinen juttu

Agatha Christie
Neiti Marplen viimeinen juttu

WSOY 1977 - Sapo 231
Miss Marple's last case 1976

”Rouva Gwenda Reed saapuu ennen miestään Englantiin hankkimaan heille talon jostain etelärannikolta. Pian Gwenda löytää viehättävän valkoisen viktoriantyylisen huvilan, joka tuntuu hänestä oudon tutulta heti ensi silmäyksellä. Eipä aikaakaan, kun Gwenda törmää yllättäen seikkoihin, jotka tuntuvat kätkevän jonkin kammottavan salaisuuden. Juuri kun Gwenda on hermoromahduksen partaalla, ottaa hänet onneksi huostaansa lempeän tarmokas ja aina neuvokas neiti Marple, joka on eläessään joutunut ratkomaan monta ongelmallista rikosvyyhteä.

Neiti Marple varoittaa nuorta paria sotkeutumasta asiaan, joka ilmeisesti on tapahtunut jo kauan sitten, mutta Gwenda ja hänen miehensä ovat liian innoissaan salaisuudesta, joka kätkeytyy heidän omaan taloonsa, välittääkseen hyvää tarkoittavista neuvoista. Omatoimisesti Reedit jäljittävät syyllistä, murhaajaa, joka häikäilemättömästi on surmannut Gwendan nuoren ja kauniin äitipuolen. Epäilyt kohdistuvat uhrin entisiin miesystäviin – nykyisin arvokkaisiin keski-ikäisiin herroihin, joilla ei tunnu olevan asian kanssa mitään tekemistä… Juuri kun Gwenda on tekemäisillään kohtalokkaan tyhmyyden, saapuu neiti Marple ja pelastaa tilanteen. Osoittautuu että neiti Marplen erehtymätön vainu on jälleen kerran johtanut oikeaan ja neiti Marple vie viimeisen rikosjuttunsa loistokkaaseen päätökseen entiseen tyyliinsä.”

Vankalla ammattitaidolla ja pitkän kirjailijauran suomalla varmuudella Agatha kertoo tyylikkääseen tapaansa mukavan, joskin ennalta arvattavan tarinan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti