15.8.2018

215. Biggers, Earl: Charlie Chan ja kiinalainen papukaija

Earl Derr Biggers
Charlie Chan ja kiinalainen papukaija 

WSOY 1978 - Sapo 215
The Chinese Parrot 1926

“Salaviisaasti hymyilevä, äärettömän tahdikas pikku kiinalainen Charlie Chan Honolulun poliisista oli kaksi- ja kolmekymmenlukujen suosituimpia etsivähahmoja. Kuuden romaanin lisäksi tämä persoonallinen pollari ehti ratkoa rikosarvoituksia myös parissakymmenessä elokuvassa. Tässä vasta suomennetussa Charlie Chan -tarinassa viiden vuosikymmenen takaa kukkivat tuoreina menneitten aikojen herrasmieshenki ja uuden ajan vauhti, romantiikka ja nokkela juonikkuus. Charlie Chanin piti toimittaa suunnattoman kallis helminauha Havaijilta New Yorkiin ja sieltä amerikkalaisen miljonäärin autiomaatilalle Coloradoon. Mutta sinänsä selvään juttuun alkoi sekoittua jotakin käsittämätöntä – ja perin vaarallista. Mitä se oli? Rikoksesta alkoivat kieliä kiinanmiehen kehittynyt kuudes aisti ja papukaija joka kirkui autiomaan yössä: Murha, apua, apua…”

Mitähän tästäkin sanoisi? Hyvin vanhanaikainen kirja jota on paikoin tuskastuttava lukea. Tässä kuvattu helminauhan kaupustelu ei oikein tunnu uskottavalta. Oikeastaan ihan älytöntä vetkuttelua. Sen verran tapahtumiin saadaan kuitenkin mielenkiintoa, että uteliaisuuttani luin loppuun asti.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 3/1978: "Häpeä tunnustaa, minullekin harrastajalle Earl Derr Biggers (1884-1933) on tähän saakka ollut pelkkä nimi dekkarikirjallisuuden historian lehdillä - näin siitäkin huolimatta, että hänen kuuluisin hahmonsa, Honolulun poliisin etsiväkersantti Charlie Chan, on ollut tuttu viimeksi television meilläkin suosimista vanhoista elokuvista. Kuudesta Charlie Chan -romaanista suomennettiin 30-luvun lopulla vain kolme, joten Sapo-sarja on nyt tehnyt todellisen löydön klassikkoihinsa. Papukaijakirja osoittautuu yhä jännit-täväksi ja täyteläisesti kerrotuksi dekkariksi, jossa Chanin hahmon ohella kiinnostaa erityisesti taidokas miljöökuvaus, tarkemmin sanoen 20-luvun suurkaupungin ja autiomaan vastakkainasettelu. Myös itse perusrakennelma - murha ilman ruumista - on niin ovelasti toteutettu, että viiden muun Charlie Chan -kirjan kohtaamista odottaa."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti