16.8.2018

207. MacKenzie, Donald: Kunnia kultamaljassa

Donald MacKenzie
Kunnia kultamaljassa 

WSOY 1977 - Sapo 207
Zaleski’s percentage 1974

"Kukapa ei pitäisi peukkua Zaleskille, köyhälle kunnialliselle englanninpuolalaiselle tämän käydessä ryöstämään tuhannen jalokiven kultamaljaa remppaisten raha-asioittensa paikkaamiseksi. Zaleskille kalleus oikeastaan kuuluu: hänen toimestaan se siepattiin viholliselta sodan aikana. Vaan tietysti Zaleski törmää keljuihin alamaailman tyyppeihin jotka himoitsevat lähimmäisensä ryöstösaalista. Ja tietysti Scotland Yard puuttuu peliin. Niin sitä saadaan huidella rosvo ja pollari –leikkiä Lontoon sumussa: ykkösenä Zaleski, kakkosena paatuneet ammattigangsterit, kolmosena Raven, Yardin beatlestukkainen etsivänhujoppi joka on hermonsa menettää. Tämän vallattoman Sapon notkeissa mutkissa ei jäykemmillä jännärikuvioilla totisesti ole sanan sijaa."


Päähenkilö on nuhjuinen, ravintolan omistava puolalaisheppu jota viereisen kirjakaupanomistaja, kanadalaisheppu rutsalaisine vaimoineen käy auttamaan. Mukavaa väriä tuo omalaatuinen etsivä, joka harkitsee luopumista poliisin hommista. Tarina on jo kestänyt kaksikin lukukertaa.

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 7-8/1977: "Englantilainen Donald MacKenzie on kotimaassaan jo vakiintunut thrillerintekijä, joka vasta nyt esitellään suomeksi. Oli aikakin, sillä Kunnia kultamaljassa on mieleen jäävä ja persoonallinen keikkajännäri, jossa erityistä huomiota kiinnittää kirjailijan kyky kuvata päähenkilöittensä, pateettisten puolalaisemigranttien, asemaa arvoiltaan muuttuneessa maailmassa yleensä ja vihamielisessä suurkaupungissa erityisesti. Takakannen tekijän käyttämä laatusana vallaton on väärää kuluttajanvalistusta tästä aivan muilla ansioilla tehoavasta romaanista."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti