12.8.2018

269. Biggers, Earl: Charlie Chan ja avaimeton talo

Earl Biggers
Charlie Chan ja avaimeton talo
 

WSOY 1982 - Sapo 269
Otava 1937
The house without a key 1925

"Tämän ensimmäisen Charlie Chan - kirjansa myötä Biggers totesi iskeneensä todella ajan hermoon: Charlie Chanista, Honolulun poliisin tahdikkaasta ja ketteräliikeisestä kiinalaisetsivästä tuli varsinainen 20- ja 30-lukujen maailmanmuoti. Kirja ilmestyy nyt uutena suomennoksena. 20-luvun Havaiji houkuttaa lukijan tänäkin päivänä sloisenlaiskaan tunnelmaansa. Etelämeren hurmaavissa puitteissa pohtivat Winterslipin aristokraattisen bostonilaissuvun jälkeenjääneet yhdessä Charlie Chanin kanssa niin mennyttä kuin nykyisyyttä, moraalia, seikkailua, rakkautta ja - murhaa."

Tämä on ensimmäinen kuudesta Charlie Chan tarinasta ja monet pitävät tätä joukon parhaana. Bostonilaisperheen poika murhataan Havaijilla ja he pyytävät kiinalaista Charlie Chania tutkimaan tapausta.

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 1937: "Vaikkakaan romaani ei tyylin ja kielen puolesta ole aivan kehuttavaa tasoa, on se kuitenkin sikäli todellinen salapoliisikirja, että se tarkoin salaamalla juonen loppupäätöksen kykenee pitämään lukijansa koko ajan tarkoituksenmukaisessa jännityksessä. Kertomus keskittyy erään Hawaijin saarillla tapahtuneen murhan selvittämiseen ja pyrkii lisäksi korostamaan k.o. seudun eksoottista erikoisuutta. Kelpaa hankittavaksi sellaisiin kirjastoihin, jotka harrastavat tämänkin alan kirjallisuutta."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti