18.8.2018

188. Aird, Catherine: Henrietta kuka lienetkin

Catherine Aird
Henrietta kuka lienetkin 

WSOY 1976 - Sapo 188
Henrietta who? 1968

"Rouva Grace Jenkins oli hyvin hiljainen ja hieno nainen. Oli, sillä eräänä kosteana maaliskuisena aamuna postinkantaja löysi hänet kuolleena tienmutkasta kylän liepeiltä. Alkuun näyttää siltä, että kysymyksessä on liikenneonnettomuus. Mutta sitten joku murtautuu lipastoon vainajan asunnossa. Ja ruumiinavauksessa käy selville, ettei rouva Jenkins ollut rouva lainkaan ja ettei hän ollut koskaan synnyttänyt lasta. Kuitenkin hänellä oli tytär, Henrietta. "Taivaan vallat - kuka minä olen", kysyy Henrietta tuskastuneena, ja komisario Sloan päättää tutkia asiaa. Mutta häikäilemätön murhaaja iskee vielä kerran, ennen kuin Sloan saa asetetuksi ansan, niin ovelan, että siitä on mahdoton selvitä. Catherine Aird, jota on uumoiltu Agatha Christien manttelinperijäksi, sai runsaasti kiitospisteitä ensimmäisestä suomennetusta dekkaristaan Vanhurskas vainaa."

Kirjailijan oikea nimi on Kinn Hamilton McIntosh. Tässä on tyylikäs perinteinen poliisiromaani. Tapahtumat etenevät johdonmukaisesti ilman mitään takautumia tai sivuhyppyjä. Poliisin työskentely tuntuu uskottavalta ja kaikki tapahtuu hyvin realistisen tuntuisesti. Ongelma Henriettan henkilöllisyydestä on mielenkiintoinen ja lukija odottaa malttamattomana asian selvittämistä. Hieno kirja.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 4/1976: Airdin varhemmin suomennettua dekkaria 'Vanhurskas vainaa' en tunne, mutta tämän kirjan perusteella tekijä on tuota Agatha Christien henkisten perillisten yhteistä perhekuntaa, joka ei millään ilveellä ota yltääkseen esikuvansa verroille englantilaisten kyläyhteisöjen ja sukulinnojen arvoituksellisten tapahtumien ratkojana. Liikenneonnettomuuden uhrina maantieltä löydetty nainen ei ruumiinavauksen perusteella olekaan tyttärensä Henriettan äiti, ja siitäkös alkaa vitkaan junnaava selvitystyö Henriettan henkilöllisyyden selvittämiseksi. lopulta uupunut lukija tietenkin vaivojensa palkaksi tietää, kuka kukin on, mutta turtumus on vienyt tiedolta terän."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti