15.8.2018

218. Forrest, Richard: Kuoleman puutarha

Richard Forrest
Kuoleman puutarha
 

WSOY 1978 - Sapo 218
A Child's Garden Of Death 1975

"Amerikkalaisen pikkukaupungin ulkopuolelta löydetään kolmekymmentä vuotta vanha hauta. Siitä paljastuvat murhatun perheen jäännökset: miehen, vaimon ja kahdeksanvuotiaan tytön. Keitä he ovat ja miksi heidät on surmattu? Ainoa johtolanka on järvestä löytyvä asuntovaunu. Poliisipäällikkö Rocco Herbertin avuksi tarjoutuu hänen ystävänsä Lyon Wentworth, joka on hyvin tarkkavaistoinen ihminen, lastenkirjailija. He ryhtyvät mahdottomalta tuntuvaan urakkaan, rakentamaan palapeliä kauan sitten tapahtuneesta murhenäytelmästä. Ja kun oikeus vihdoin on tapahtunut ja paha saanut palkkansa, Lyon Wentworth on saanut mielenrauhan. Sillä hänen oma tyttärensä oli kuollut yliajajan uhrina ollessaan kahdeksanvuotias. Epätavallisen ja kiehtovan jännitysromaanin tapahtumat on sijoitettu tekijän kotiseudulle Connecticutiin. Richard Forrest on julkaissut Kuoleman puutarhan lisäksi teoksen Who Killed Mr. Garland's Mistress?"

Vuoteen 2005 mennessä Forrest julkaisi kaikkiaan 10 tarinaa Bea ja Lyon Wentworthista sekä puolen tusinaa muuta jännäriä. Tämä on yksi niistä lukuisista kirjoista, joiden päähenkilö on kirjailija. Mielestäni se osoittaa mielikuvituksen puutetta, kun kirjailija ei keksi muuta ammattia kirjansa päähenkilölle. Keskinkertainen Sapo-jännäri.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 5/1978: "Lupaava alkuasetelma, jossa lastenkirjailija ja amerikkalaisen pikkukaupungin poliisipäällikkö lähtevät selvittämään sattumalta paljastunutta kolmenkymmenen vuoden takaista kolmihenkisen perheen murhaa miltei olemattomin eväin, on etäytyksessään aiheena tuore ja vaatii ratkaisijoilta enemmän nokkeluutta ja päättelytaitoa kuin raisua toimintaa. Pitemmälle päästyä sitä miltei pettyy, kun maa alkaa polttaa murhiin syyllisten jalkojen alla, ja juoni solmuuntuu uusien murhien ja -yritysten hurlumheiksi nykydekkareiden sumeilemattomaan malliin. Etenkin alkupuolella tekijän tyylissä on omaleimaisuutta ja tilanteiden ja tunnelmien värittämisen tajua, joka panee höristämään korviaan."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti