14.8.2018

227. Post, Melville Davisson: Oli synkkä ja syksyinen yö

Melville Davisson Post
Oli synkkä ja syksyinen yö 

WSOY 1978 - Sapo 227
Uncle Abner, Master of Mysteries 1918

”Melville Davisson Post (1869-1930) on amerikkalaisen rikoskertomuksen klassikoita, Poen perinteiden jatkaja. Nyt suomennettua kertomussarjaa pidetään hänen parhaanaan. Teoksen sankari on Abner-setä, joka elää Virginian takametsissä ennen sisällissotaa, uskoo jumalalliseen oikeuteen, toimii sekä rikollisten kauhuna että viattomien turvana ja ratkaisee loisteliaasti sommiteltuja rikosvyyhtejä suvereenilla tavalla. Hän osoittaa, millä tavoin murhaaja pääsi lukitun ikkunan läpi ja miten varkaat ryömivät avaimenreiästä kulta-aarteen luo. Hän selvittää kuolleen miehen ja hänen hevosensa kummitusmaisen katoamisen. Hän syyttää istuvaa tuomaria tämän omassa oikeussalissa ja panee raivokkaan lynkkausporukan häpeämään.”

Kirjassa on 18 lyhyttä tarinaa joissa kertoja, nuori poika, liikkuu Abner -setänsä kanssa. Usein kuvataan vain heidän saapumisensa tapahtumapaikalle ja siellä Abner havaintojensa perusteella selvittää jonkin riita-asian. Paljon pohditaan moraalisen oikeuden ja kirjoitetun lain suhdetta. Teos poikkeaa huomattavasti tavanomaisista toimintakeskeisistä salapoliisikirjoista. Mielenkiintoista väriä kertomuksiin tuo kirjan tapahtuma-aika ja paikka.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 2/1979: "Klassikkoja määrätietoisesti (ja ainoana meillä) etsivä Sapo-sarja on taas tehnyt hyvän löydön. Melville Davisson Postin salapoliisikertomukset ovat suorastaan huvittavan pikkutarkkoja päättelytaidon näytteitä - historiallisesti ne niin miljöönsä kuin tekniikkansakin puolesta jatkavat sellaisen uranuurtajan kuin James Fenimore Cooperin perinnettä. Moraali on tiukka ja puritaaninen - tässä suhteessa Post taas on muutettavat asiat muuttaen Yhdysvaltain myöhemmän yhteiskuntakriittisen dekkarin edeltäjä. Nautittavimmillaan hänen tarinansa ovat vähä vähältä luettuina, sanotaan nyt vaikkapa yöpöytäkäytössä"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti