13.8.2018

251. Bolinder, Jean: Kummina kuolema

Jean Bolinder
Kummina kuolema 

WSOY 1980 - Sapo 251
Tio till, att följa dig...1974

"Menneisyys ja nykypäivä, ahdistava syyllisyys ja polttava viha ovat tämän ruotsalaisen nykydekkarin kiemuraisina lankoina. Keski-ikäinen, neuroottisuutta hipovan herkkämielinen taidemaalari Dan soluttautuu aristokraattiperheen syntymäpäiväjuhlille juhlavaan herraskartanoon. Mieltä polttaa kysymys: mikä todella tappoi hänen isänsä, maaseutupoliisin, lumisella metsätiellä neljä vuosikymmentä sitten. Miehen suunnitelmat sotkee rakkaus, vastentahtoinen rakkaus vihattavaan, jumalaisen viehättävään naiseen. Jean Bolinder, ruotsalainen yhteiskuntatieteilijä, teatteriohjaaja ja filmintekijä, on saanut kirjan erikoislaatuiseen henkilögalleriaan aimo ripauksen ruotsalaista elämänmuotoa ja ajattelutapaa ennen ja nyt."

Mielenterveyskuntoutuja selvittelee isänsä kuolemaan liittyviä tapahtumia ja rakastuu samalla vihattuun perheeseen kuuluvaan naiseen. Tarina sisältää myös lukitun huoneen mysteerin.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 7-8/1980: "Vuosikymmenien takainen sukurikos, jossa on kysymys suuresta perinnöstä, odottaa selvittäjäänsä. Suvun päämiehen muotokuva tilauksesta menneisyys alkaa kiertyä uudelleen arvioitavaksi, sillä taulun tekijällä on suvun kanssa oma kana kynittävänään, koska hänen isänsä on aikoinaan menettänyt henkensä samaista juttua selvitellessään. Miljöö ja elämäntapa ovat luonteenomaisen ruotsalaisia, ja kirjan vaiheissa yhteiskuntatieteilijänä tunnetulla tekijällä on mahdollisuus vilautella myös asennemuutoksia ja muuntuvan yhteiskunnan piirteitä Ruotsin viime vuosikymmeninä. Hienoinen teatraalisuus ja liikayrittämisen maku hieman häiritsivät."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti