18.8.2018

197. Dürrenmatt, Friedrich: Tuomari ja hänen pyövelinsä

Friedrich Dürrenmatt
Tuomari ja hänen pyövelinsä 

WSOY 1976 - Sapo 197
Der richter und sein henker 1954

”Rikoksen ensimmäinen todistaja oli kyläpoliisi. Aluksi hän ajattelee, että rattiin nojaava mies on humalassa. Mutta mies on kuollut, murhattu. Papereista käy selville, että hän on poliisiupseeri Bernistä. Kukaan ei tiedä missä tehtävissä hän on liikkunut näillä syrjäisillä vuoristoseuduilla. Murhatutkimuksia johtaa poliisikomissaari Bärlach, joka ottaa apulaisekseen erään nuoren komissaarin. Toisesta tulee tuomari, toisesta pyöveli. Kumpikaan ei valitse osaansa vapaaehtoisesti. Kuuluisan sveitsiläisen hienon jännitysromaanin loppuratkaisu on yllättävä. Ja sitä seuraa vielä toinen lopullinen päätös.”

Vähän outo tapa kuvata murhatutkimuksia. Lukijalle ei kerrota mitä tutkimuksia tehdään. Heput vain luimistelevat ja kyyläävät. Kuitenkin lopussa heillä yllättäen onkin kaikenlaista tietoa. Teos ilmestyi aiemmin Korppi-sarjassa  numerolla 21 vuonna 1966.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 7/1966: "Näytelmäkirjailijana tunnetun sveitsiläisen Dürrenmattin pääasiallinen proosatuotanto käsittää kolme rikosaiheista romaania, joista nyt myös varhaisin, "Tuomari ja hänen pyövelinsä" on suomeksi saatavissa. Siinä kuolemansairas komissaari Bärlach ajaa takaa aikaisemmin kohtaamaansa etevää rikollista, joka silloin on välttänyt rangaistuksensa. Verkkaisesta alusta juonen teho tiivistyy, ja loppu ratkaisu saa Graham Greenen jännitysromaanien tavoin moraalisen ongelmanasettelun juonteen, joten tavanomaisesta rikosromaanista tässä ei ole kysymys."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti