14.8.2018

236. Queen, Ellery: Ruumiskirstun arvoitus

Ellery Queen
Ruumiskirstun arvoitus 

WSOY 1979 - Sapo 236
The Greek Coffin Mystery 1932

"Alusta alkaen Khalkisin tapaus soi synkällä sävelellä. Se alkoi kuolleen miehen kuolemalla. Georg Khalkis, kansainvälisesti tunnettu taidekauppias ja keräilijä, kuoli sydänkohtaukseen. Hänen lakimiehensä huomasi hautajaisten jälkeen, että testamentti oli kadonnut. Tarkastaja Queen ja hänen poikansa Ellery kutsutaan selvittämään tapausta. Ellery oivaltaa, että on yksi paikka josta he eivät vielä ole etsineet testamenttia: arkku! Kun se kaivetaan esiin, he löytävätkin yhden ruumiin asemesta kaksi."

Tämä on rasittavaa luettavaa. Kirjailija yrittää osoittaa olevansa sivistynyt ja lainaa milloin antiikin mytologiasta lauseita, milloin lausuu muutaman sanan ranskaa. Kirjoittaja lannistaa lukijan usuttamalla Elleryn järkeilemään ja pohtimaan, laatimaan teorioita ja selitysmalleja sivukaupalla. Kirjassa on 408 sivua, joista puolet on liikaa.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 7-8/1979: "Tekijäparin 30-luvun tuotantoa oleva Ellery Queen-ongelma alkaa kreikkalaissyntyisen taidekauppiaan kadonneesta testamentista ja polveilee sitten ylen moniaitten vaiheiden ja rikosten saattelemana Leonardo da Vincin tuntemattomana pysyneen taulun tuntumissa käytyyn miljoonakauppaan ja sotaan sen omistuksesta. Ja aina, kun ongelmavyyhti osoittaa selviämisen merkkejä, kuulu tekijäpari sotkee sen uudelleen, kunnes viitisenkymmentä sivua ennen loppua esittää lukijalle haasteen, missä suo lukijalle muka oman ratkaisumahdollisuuden annettujen vihjeiden perusteella. Itse ainakin olin siinä vaiheessa jo niin työlästynyt solmuuntuvaan ja alituisesti uutta ainesta tuottavaan juonen kulkuun, ettei mieleen ikään olisi tullut aktivoitua omaan ratkaisuyritykseen, hyvä, että pystyin pitämään vyyhteä hamaan loppuun."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti