14.8.2018

238. Sayers, Dorothy: Lordi Peter katsastaa ruumiin

Dorothy Sayers
Lordi Peter katsastaa ruumiin 

WSOY 1979 - Sapo 238
Lord Peter views the body 1928

"Dorothy L. Sayers (1893-1957) on Agatha Christien ohella tunnetuimpia englantilaisen salapoliisiromaanin edustajia. Hänen luomansa harrastelijadekkari, keikarimainen ja veitsenterävä lordi Peter Wimsey muistetaan meillä myös tv-sarjasta Lordi Wimseyn tutkimuksia.
Tämä kirja vuodelta 1928 sisältää yksitoista rikoskertomusta - lordi Peter kerrassaan outojen ja jännittävien mysteerien kimpussa. Hän tekee tuttavuutta kuparisormisen miehen kanssa, hän pääsee aidon merirosvoaarteen jäljille, hän ratkaisee kummitusvaunujen ja neljän päättömän hevosen arvoituksen. Ja hän paljastaa Ali Baban luolan salaisuuden tavalla, joka saa lukijan mykistymään ihailusta Dorothy Sayersin hämäystaitoa ja kekseliäisyyttä kohtaan."

Sisältää kertomukset: Kuparisorminen mies, Kyseinen artikkeli, Yllätysten laukku, Juonikas jokeri, Kiistakapula, Juoksevat askeleet, Makuasia, Lohikäärmeen pää, Varastettu vatsa, Mies ilman kasvoja ja Ali Baban luola.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 7-8/1979: "Dorothy L. Sayersin klassisia Peter Wimsey -dekkareita suomennettiin useitakin 30- ja 40-luvulla, mutta nyt ne ovat jo ulottumattomissa. Hiukan yllättävästi tarjolle tulee lyhyessä ajassa jo toinen nide Sayersin novelleja (edellisestä Tammi julkaisi äsken uuden painoksen), vaikka novellit eivät suinkaan ole hänen - sen enempää kuin juuri kenenkään muunkaan dekkarintekijän - keskeistä aluettaan. Miljöön ja asenteiden 20-luvun tuoksu toki välittyy näistä leikkimielisen mutkikkaiksi rakennetuista tarinoista niin viehättävänä, että niitä voi yhä pitää lukukelpoisina, mutta kapeatahan tällainen peli on. Sääli että alkuteoksen 12 novellista yksi, ristisana-arvoitukseen perustuva on ollut pakko jättää suomennoksesta pois - se olisi ehkä täsmällisimmin osoittanut tämäntyyppisen kirjoittamisen varsinaisen luonteen."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti