16.8.2018

201. Fleming, Joan: Vaarallista elämää

Joan Fleming
Vaarallista elämää 

WSOY 1976 - Sapo 201
How To Live Dangerously 1974

"Laivaston tiedustelupalvelusta eläkkeellä oleva Martin Pendle Hill oli todella yksinäinen vanha herra. Ei riittänyt että hänellä oli takanaan oikea katastrofi avioliitoksi; nyt hänen vanha amiraaliystävänsä ja koiransa olivat kuolleet lähes yhtä aikaa silkkaa vanhuuttaan. kaiken huipuksi hänen reitensä murtui hänen ylittäessään varomattomasti ajotietä. Mutta loppuivatko onnettomuudet tähän! Tapahtui murha, uhrina Pendle Hillin vanha ankara vuoraemäntä, jolla oli kalliita harrastuksia. »Alkakaa elää vaarallisesti täytettyänne kuusikymmentäviisi», Pendle Hill muisti tunnetun Oxfordin professorin neuvon. Sen hän tekisikin, selvittäisi neiti Smiten murhan."

Eläkeläismies alkaa elää vaarallisesti ja nilkuttaa ympäriinsä selvitellessään vuokraemännän murhaa ja itämaisten pystien varkautta. Tarina ei jotenkin toimi.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 5/1977: "Yksinäinen ja melkoisen originelli vanha herra ryhtyy kokeilemaan uudenlaisia elämäntapoja vuokraamalla vastoin yhtä iäkkään vuokraemäntänsä tahtoa kolkan asunnostaan nuorelle parille ennalta aavistamatta, että tällä teollaan tulisi aiheuttaneeksi vuokraemäntänsä murhan. Vanha herra ryhtyy selvittämään murhaa, koska katsoo olevansa sen velkaa kuolleelle. Ikämiehen elämänmuutokseen ja myöhemmin murhan selvittelyyn lomittuu absurdia huumoria, ja lystikästä jahkailua, joka aluksi huvittaa, mutta ajan oloon jo pitkästyttääkin, koska toiminta etenee peräti verkkaan ja moninaisin poikkeamin."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti