14.8.2018

239. James, P. D: Murha ei sovi naiselle

P.D. James
Murha ei sovi naiselle
 

WSOY 1979 - Sapo 239
An Unsuitable Job For A Woman 1972

"Vajaat kolme viikkoa sitten poikani hirttäytyi. Haluan, että te selvitätte miksi." Poikansa kohtalosta murtunut isä on sir Ronald Callender, luonnonsuojelullisten ansioittensa vuoksi aateloitu kuuluisa tiedemies. Hänen toimeksiantonsa ottaa vastaan nuori naisetsivä Cordelia Gray kokeneen yhtiökumppaninsa hautajaispäivänä pohtiessaan parhaillaan, pystyisikö hän hoitamaan yksin surkeaan tilaan jäänyttä pikkutoimistoa. "Opettele tuntemaan kuollut henkilö!" Tämä ja monet yhtiötoverin neuvot mielessään Cordelia ryhtyy tutkimuksiin. Käy selville, että kammottavan kuoleman kokenut nuori mies on ollut hiljainen, miellyttävä ja lahjakas Cambridgen opiskelija, joka on ystäviensä kummastukseksi pestautunut puutarhuriksi vähän ennen epätoivoista tekoaan."

Nuori Cordelia Gray perii yhtiökumppaninsa etsivätoimiston. Televisiossakin nähdyssä tarinassa Cordelian ensimmäinen tehtävä on selvittää missä olosuhteissa tiedemiehen opiskelijapoika teki itsemurhan. Kirja maalailee vähän liikaakin maisemaa, mutta tarina on kelvollinen ja etsivähahmo uskottava ja mukava. Oli miellyttävä lukea. Tv -sarjakin oli hyvä.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 10/1979: "Milloinkahan on Sapo-sarjassa mahtanut nainen toimia dekkarina Christien vanhan kelpo miss Marplen ohella? Ihan mukava roolinvaihto siis tässä ainakin naislukijan mielestä, vaikka kirjan alkuperäisessä nimessä väitetäänkin moista työtä naiselle sopimattomaksi. Sinnikäs ja pirteä tyttö, eräänlainen naispuolinen Philip Marlowe, yrittää ensin päästä selville opiskelijapojan itsemurhaan vaikuttaneista tekijöistä, mutta päätyykin ilmiselvään murhaan. Haastateltavia on kosolti ja yllätyksiä taskun täydeltä. Eräänä ammattitaidon takeena saattaa pitää sitä, että kirja säilyy melko pitkään mielessä."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti