13.8.2018

247. Symons, Julian: Roger Riderin arvoitus

Julian Symons
Roger Riderin arvoitus 

WSOY 1980 - Sapo 247
The Plot Against Roger Rider 1973

"Kaikki alkoi siitä, kun liikemies Roger Rider palkkasi yksityisetsivän hieman pitämään silmällä vaimonsa menemisiä. Yksityisetsivästä juttu oli hyvin arkipäiväinen - kunnes hän sai palkkionsa, joka oli viisikymmentä puntaa enemmän kuin hän oli pyytänyt. Ja tämä yhden ainoan nimen selville saamisesta... Julian Symons on maineikas englantilainen dekkarikirjailija ja -asiantuntija, joka on mm. julkaissut salapoliisiromaanin historian. Tässä romaanissaan vuodelta 1973 hän punoo tosi hämmentävän vyyhdin, johon kietoutuu useita murhia, lukuisia katoamistemppuja, hämäriä liiketoimia, enimmäkseen sukulaisten välisiä juonia ja vastajuonia sekä Englannin ja Espanjan poliisin toimintaa. Teos ansaitsee älykkäästä dekkarikirjallisuudesta nauttivan yleisön täyden huomion. Symonsin kirjojen suomentamista jatketaan."

Tämä kirja ansaitsee meidän tavallisista brittidekkareista kiinnostuneidenkin huomion. Lukunautintoa häiritsee kuitenkin päähenkilön seksuaalitaipumusten pohdiskelu. 


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 9/1980: "Tämä nyt ei ole aivan tyypillisintä Symonsia tämä uusi suomennos. Enemmän kuin kirjailijan sekä omissa teoksissaan että kritiikissään (mm. dekkarikirjallisuuden historiassaan) suosimasta rikosta ja rikollista tosissaan tutkivasta käsittelytavasta on kysymys mutkikkaan, salajuonipohjaisen arvoituksen jopa leikkimielisestä punonnasta. Tuo arvoitus on toki suvereenisti sommiteltu, ja romaanin henkilöissä on sen verran lajille epätyypillisiä piirteitä, että "Roger Riderin arvoituksen" lukee mielikseen, niin kaukana tekijänsä omista ihanteista kuin sen viihdyttävä laatu tuntuukin olevan."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti