12.8.2018

279. Christie, Agatha: Kolmetoista

Agatha Christie
Kolmetoista

WSOY 1983 – Sapo 279
The Thirteen Problems 1932

“Kolmetoista hyvää tekevän pahaenteistä juttua. Sankarittarena kaikissa kuolematon neiti Marple, joka nojatuolistaan kutimensa takaa kertoo täsmälleen miten raadollisia me ihmisparat saatamme olla, kun meitä houkuttelevat raha ja rakkaus, mustasukkaisuus ja kostonhimo. Äkkikuolema siitä usein seuraa…”

Pieni seurue istuu iltaa ja kertoo toisilleen rikosarvoituksia. Olipa pulma millainen tahansa, aina neiti Marple löytää vertailukohdan oman kylänsä tapahtumiin ja selvittää kuinka rikos tehtiin. Nämä lyhyet ja helppolukuiset tarinat ovat kevyttä salapoliisiviihdettä.
Novelli "Tiistaikerho" (The Tuesday Night Club) julkaistiin Royal Magazinessa vuonna 1927 ja siinä Neiti Marple esiintyi ensimmäisen kerran.

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa  6/1983: "Christien erään suosikkisankarittaren, vanhan neiti Marplen kodissa kokoontuva "tiistaikerho" kertoilee toisilleen merkillisiä tai pulmallisia rikostarinoita, joiden ratkaisun vain kertoja tietää, mikäli hänkään. Tarinan kestäessä muut esittävät siitä kommentteja ja terittävät kekseliäisyyttään päätyäkseen oikeaan ratkaisuun, mutta tietenkin juuri neiti Marple muita useammin löytää arvoituksen ytimen. Nokkelasti rakennettuja ja lukijankin päättelykykyyn vetoavia "arvoituksia", joiden parissa muutama hetki ennen unen tuloa luiskahtaa mukavasti, sillä kauhulla mässäilyynhän Christie ei tarinoissaan lankea."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti