18.8.2018

199. Aird, Catherine: Hauta odottaa

Catherine Aird
Hauta odottaa 

WSOY 1977 - Sapo 199
His burial too 1973

"Fenella Tindall havahtuu eräänä aamuna merkilliseen tosiseikkaan. Hänen isänsä, vakaa ja kunnollinen leskimies, on kadonnut. Hetkeä myöhemmin juttu saa vakavan käänteen: Richard Mallory Tindall löydetään raa'asti murhattuna kyläkirkon kellotapulista. Mitä tekemistä hänellä oli ollut kirkossa keskellä yötä? Kuka ajoi hänen autonsa kotiin ja pysäköi sen siististi Tindallien omaan autotalliin? Fenella joutuu kaiken sotkun keskellä arvioimaan uudelleen monta seikkaa. Hänellä on ollut vain ylimalkainen käsitys isänsä liiketoimista, salaperäisiä tutkimuksia suorittavasta Struthers ja Tindallin yhtymästä. Nyt hänen silmänsä avautuvat, mutta kuolema vierailee sitä ennen vielä toisenkin kerran. Komisario C.D.Sloan, päättelytaidon uusi brittimestari ja mukava mies muutenkin on jälleen remmissä ja Catherine Aird näyttää kolmannen kerran leijonankyntensä dekkaristina, jolle povataan varmaa sijaa varsinaisten tekijöiden joukossa."

Lupaavasti alkanut tarina väsähtää jo kirjan alkupuolella. Poliisimiehet saivartelevat, eikä tutkimuksia oikeastaan suoriteta ollenkaan.

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 3/1977: "Airdista on ennustettu Agatha Christien manttelinperijää, mutta vielä toistaiseksi jokin hänen kerrontatavassaan aiheuttaa kitkaa sinänsä varteenotettavista taidoista huolimatta. Christien tavoin Airdkin kuvaa kernaasti englantilaisen kyläyhteisön rauhaa rikkovaa rikosta, jonka selvittämismahdollisuudet vaikuttavat olemattomilta. Tällä kertaa lukitusta kellotapulista löydetään maineeltaan moitteettoman ja arvossapidetyn leskimiehen ruumis. Airdin suosimat poliisin edustajat eivät ole ihmemiehiä vaan tunnollisia ja verkkaisesti eteneviä ammattinsa harjoittajia, mukavia ja huumorintajuisia miehiä ahertamassa mahdottomalta näyttävien tehtävien äärellä. Rattoisat ja karmeat piirteet lyövät kättä, mutta jossakin siinä välillä toiminta juuttuu mielestäni kerronnalliseksi näpertelyksi, kunnes se uudelleen käynnistyy. Siitä jahkaamisesta kun vielä Aird vapautuisi."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti