12.8.2018

260. Marsh, Ngaio: Viimeinen este

Ngaio Marsh
Viimeinen este 

WSOY 1981 - Sapo 260
Last Ditch 1977

”Englannin kanaali on kansainvälisten huumausainereittien salainen väylä. Tätä Ricky ei ajatellut, kun saapui petollisen rauhalliselle Deep Coven saarelle kirjoittamaan esikoisromaaniaan. Kammottavan palapelin ensimmäinen osa irtosi, kun neiti Harknessin ruhjoutunut ruumis löydettiin. Seuraava pala olikin Ricky itse. Mutta nyt tarvittiin jo ammattipelaajaa, Rickyn isää, ylitarkastaja Roderick Alleynia. Hänen tarkka vainunsa haistoi ison rahan julmat juoksupojat ja heroiinin seteleiltä lemuavan maailman, jossa nappuloina käytetään ihmishenkiä. Vuonna 1899 syntynyt Ngaio Marsh on samaa taattua vuosikertaa kuin Agatha Christie. Marsh kirjoittaa perinteisen englantilaisen dekkarin ystäville. Suomeksi häneltä on ilmestynyt Mustaa miestä ken pelkäisi (1978).”

Tämä kirjailija kirjoittaa kirjailijasta joka menee toiselle paikkakunnalle kirjoittamaan kirjaa. Kuinkahan monta kirjaa olen lukenut jossa on vastaava asetelma? No, asetelma ei häiritse juonta sen enempää. Aloitettuani kirjan muistin sen jo kerran lukeneeni. Kolmanneksen luettuani en viitsinyt enää jatkaa, koska muistin miten juttu päättyy. Heppu siis menee kanaalin saareen kirjoittamaan kirjaa ja törmää outoihin tapahtumiin. Maalituubeilla on keskeinen osa jutussa.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 10/1981: "Ngaio Marshin dekkareiden rikosten selvittäjän, ylitarkastaja Roderick Alleynin poika yrittelee kirjailijanuraa ja majoittuu työrauhan saadakseen saarelle Englannin kanaalissa, mutta joutuu oitis mukaan paikalliseen seuraelämään ja siitä saman tien keskelle huumausaineiden kuljetusverkostoa, jonka poisjuurittamisessa tarvitaan jo taas isänkin ammattiapua. Rattoisasti rupattelevasta ja melko verkkaisesta alusta sukenee lopulta vauhdikastakin toimintaa ja tilannekäänteitä, mikä osoittaa, etteivät nuo Englannin kuulut rikosrouvat menetä taitojaan iänkään karttuessa. Teos on näet melko uutta tuotantoa (1977) ja tekijä syntynyt v. 1899."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti