13.8.2018

254. Symons, Julian: Karatemurhat

Julian Symons
Karatemurhat
 

WSOY 1980 - Sapo 254
Three Pipe Problem 1975

"Noilla murhila ei nättänyt olevan mitään yhteistä. Paitsi että jokainen niistä oli tehty tappavan tarkalla karateiskulla. Johtolankojen löytämiseen olisi tarvittu itse Sherlock Holmes. Ja Sherlock Holmes löytyikin. Tuttu mietteliäs hahmo piippuineen ja lippalakkeineen oli tosin vain jäljitelmä. Sheridan Haynes oli näytellyt Holmesia niin kauan sekä teatterissa että televisiossa, että hän uskoi olevansa Sherlock Holmes. Ja hän - ihan totta - uskoi myös selvittävänsä nuo kauheat karatemurhat."

Sherlock Holmesia näyttelevä heppu intoutuu kuvittelemaan olevansa itsekin Scherlock ja yrittää selvittää murhasarjaa. Ei mitenkään erikoinen kirja, mutta kelvollinen.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 2/1981: "Salapoliisiromaanin historioitsijana Symons hallitsee toki alan temput, rakenteet ja hämäyskeinot, joten oletukset kumoutuvat viime sivuille saakka. Television Sherlock Holmes -sarjan tähti samastuu kuuluun salapoliisiin niin että ryhtyy poliisin kilpailijana selvittämään murhasarjaa. Työtä riittää molemmille, ja murhaaja ennättää kuollakin ennen päätösvaihetta. Juoni on täpötäynnä murhaa, kolkkausta, salajuonta ja gangsteriliigaa, joten lukijan on oltava tarkkana, mikäli mielii mukana pysyä. Itse ennätin jo kyllästyäkin."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti