14.8.2018

228. Westlake, Donald: Ruumis kuin ruumis, hauta kuin hauta

Donald Westlake
Ruumis kuin ruumis, hauta kuin hauta 

WSOY 1978 - Sapo 228
The Busy Body 1966


”Mitä tehdä kun vastikään hautaan laskettu ruumis katoaa arkusta, varsinkin kun kadonneen ruumiin yllä on sininen puku, takki, jonka vuoriin on ommeltu neljännesmiljoonan arvosta hepoa eli heroiinia? Järjestön pomo Nick Rovito on ylenpalttisen kiinnostunut takista, mutta niin on joku muukin, sillä hautaustoimisto kieroilee, ilmiantajat puhuvat puppua, poliisi töppäilee ja naiset, tietenkin, pelaavat omaan pussiinsa. Nick Roviton oikea käsi, Aloysius Eugene Engel, huomaa joutuneensa todelliseen hullunmyllyyn. Etenkin kun joku vielä vannomalla vannoo, ettei puku vainajan yllä suinkaan ollut sininen, vaan ruskea…” 


Muuten ihan ketterä ja hauska kirja, mutta päähenkilönä on mafian heppu. Mieluiten seikkailisin jonkun rehellisen päähenkilön kanssa.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 1/1979: "Perinteisen salapoliisiromaanin tunnus on varmaan vahingossa luiskahtanut tämän Sapo-niteen takakanteen: ei Westlake toki perinteinen ole. Uusin suomennos on alkuaan peräisin vuodelta 1966 ja kuuluu siis kirjailijan alkutuotantoon. Mestariteoksiin siitä on vielä matkaa, mutta oman makaaberin lajinsa, murhafarssin, edustajana tämäkin nide on virkeä ja nautittava, erityisen sopiva luettavaksi näinä jännityskirjallisuuden murheenvuosina. Sääli ettei Westlaken ponnistus riittänyt tuhoamaan mafiakirjallisuuden totisia markkinoita - vai oliko mainio parodikko liikkeellä liiankin varhain"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti