12.8.2018

264. Kenyon, Michael: Raiskaus

Michael Kenyon
Raiskaus
 

WSOY 1981 - Sapo 264
The Rapist 1977


"Uneliaassa irlantilaisessa pikkukylässä ei koskaan tapahtunut mitään. Poliisi katsoi pikkurikkeitä läpi sormien. Uskomattomalta tuntui siis, että mikkihiireksi naamioitunut mies raiskasi eräänä iltana Sophie Hotchkissin, amerikkalaisen feministin, joka oli tekemässä tutkimusta naisen asemasta Irlannissa. Poliisin kannalta tilanne oli tukala ja raiskattu turisti riesa sinänsä. Mutta pakko oli ryhtyä tiukkoihin toimiin, kun ilmaantui muitakin uhreja, ja tapahtui murha.
Karmeanhauskaan tyyliin kirjoitettu dekkari on samalla ironinen tapainkuvaus Irlannista." 


Irlantilaisessa kylässä raiskataan turisti. Kylän elämä mullistuu kun raiskauksia ilmaantuu lisää, eikä poliisit pääse puusta pitkään. Kertomuksesta kuvastuu jonkin verran Irlantilaista elämää, mutta välillä tuntuu olevan juoni hukassa.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 7-8/1981: "Michael Kenyon on viisissäkymmenissä oleva irlantilaisyhdysvaltalainen lehtimies-kirjailija, jonka muistan epäsovinnaisesta esikoisromaanistaan, 15 vuotta sitten suomennetusta agenttikirjasta Onni kuolla Irlannissa. Toinen suomennos pulpahtaa nyt hiukan yllättäen esiin Sapo-sarjassa: yllättäen siksikin että Raiskaus ei ehkä ole nimenomaan tai ainakaan ensisijaisesti dekkari. Tänä päivittäisen suomalaisen raiskauskeskustelun aikana, jonka koittamista suomalainen kustantaja ei toki voinut ennustaa, olisi ehkä ollut parempi jos Kenyonin romaani olisi tuotu esiin muunlaisessa yhteydessä, sillä vaikka sen sävyjen sekoittuneisuus hiukan hämääkin, se on pohjimmiltaan aivan vakavasti otettava tutkielma nimenomaan raiskauksen uhrista, tässä tapauksessa amerikkalaisesta naisesta Irlannin oudossa yhteisössä. Muiden uhrien reaktiomalleja kuvatessaan Kenyon löytää lisää tärkeitä näkökulmia. Jännitysromaanin kaavalle hän maksaa eniten veroa joutuessaan jättämään itse raiskaajan hahmon yksityiskohtaisen tarkastelun vähemmälle. - Kaikkiaan poikkeuksellinen ja mielenkiintoinen romaani."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti