18.8.2018

196. Hammett, Dashiell: Veristä satoa

Dashiell Hammett
Veristä satoa 

WSOY 1976 - Sapo 196
Red Harvest 1929

"Ilmestyi alunperin The Black Mask -lehdessä neljänä osana: The Cleansing of Poisonville (November 1927), Crime Wanted - Male of Female (December 1928) , Dynamite (January 1928) ja The 19th Murder (February 1928)."

"Vanha herra Elihu Willsson, kaivosyhtiön omistaja, oli Personvillen mahtavin mies ja oli myös aikonut pysyä vallassa. Mutta kun hänen poikansa murhattiin, langat alkoivat riistäytyä Elihu Willssonin käsistä, ja sanfranciscolaisen etsivätoimiston yksityisetsivä huomasi joutuneensa keskelle laittomuuksien ja väkivallan näyttämöä. Willsson oli maksanut poikansa murhan selvittämisestä ja luvannut etumaksua myös gangsterien terrorisoiman kaupungin suursiivouksesta. Mutta lopulta oli jäljellä vain yksi mahdollisuus: hirvittävä murhakaruselli hirvittävä murhakarusellia vastaan. "Veristä satoa" on Dashiell Hammettin, kovaksikeitetyn amerikkalaisen dekkarin luojan, ensimmäinen romaani, kylmäntoteavaa proosaa keskeltä armotonta amerikkalaista kieltolakia."


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 2/1977: "Dashiell Hammettin niukka romaanituotanto on suomennettu nopeasti mutta sikinsokin. Kun nyt on lopuksi päästy esikoisromaaniin Veristä satoa (alkuteos 1929), on saatu olennainen lisä hänen kirjailijankuvaansa: kysymyksessä on hänen karmein teoksensa, ruumiiden täyttämä näky kieltolain ajan Yhdysvaltojen kunnallispoliittisesta korruptiosta ja siihen sekoittuvasta gangsterismista, kaikkien sodasta kaikkia vastaan. Kyynisen ja lakonisen ilmaisun mestarina Hammett on valmis jo tässä ensimmäisessä romaanissaan, joka selviää liki puolen vuosisadan iästään harvinaisen tuoreena."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti