18.8.2018

190. Hubert, Tord: Ansa

Tord Hubert
Ansa 

WSOY 1976 - Sapo 190
Fällan 1974


"Robert Martin on liikemies. Mutta ei mikä tahansa liikemies. Hän käy kauppaa vain mahdottomilla tavaroilla. Esimerkiksi ihmishengillä. Ansa viritetään Istanbulissa, missä Robert Martin saa vaarallisen tehtävän tyylikkäältä tohtori Goresilta. Mieheltä, jonka hienopiirteinen käsi ei sovellu pistämään veistä ihmiseen mutta on kuin luotu allekirjoittamaan satoja kuolemantuomioita.
Ansa on Tukholmassa, missä nuori lehtinainen Anna Berger saa näköpiiriinsä amerikkalaisen senaattorin ja tärkeän neuvostojohtajan. Ja ansa on Lapissa, luksusluokan tunturihotellissa, missä joukko ihmisiä viettää painajaismaisia päiviä tietäen, että jokainen hetki saattaa olla heidän viimeisensä. Ansa on viime aikojen parhaita ruotsalaisia jännitysromaaneja. Tord Hubert pitää lukijan kylmän taidokkaasti vallassaan yllättävään loppuun saakka."

Kirjailijan oikea nimi on Tord Hubert Lindström. Tarina on kyllä jännittävä. Juoni on saman kaltainen kuin Alistair MacLeanin romaaneissa. Melko mielikuvituksellisia suurvaltakuvioita tällaisissa kertomuksissa kehitellään. Anna, eräs päähenkilöistä, tuumii näin: "...imartelu ei ollut muuta kuin tytön ulkonäön kuvailemista niin yliarvioivasti, että se vastasi tytön käsitystä itsestään."


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 4/1976: "Agenttiviihteellä on eriskummainen vimma marssittaa keskushenkilöitä maasta ja jopa maanosasta toiseen, ja pohjoismaiset tekijät (omamme mukaan lukien) eivät tässä halua jäädä pekkoja pahemmiksi. Niinpä kotimaassaan Ruotsissa kehuja saanut Hubertkin asettelee lähtöansat Istanbulissa, käynnistää toiminnan Tukholmassa ja laukaisee sen Lapin tunturihotellissa, jossa sitten tehdäänkin ruumiita rutkanpuoleisesti ja turhia tunteilematta, sillä kansainvälinen poliittinen valtapeli ei uhreja kysele. Kansainvälinen on myös se ihmisjoukko, jonka kesken taistelua voitosta ja vallasta, elämästä ja kuolemasta käydään niin arvoituksellisin säännöin, ettei aina oikein tiedä, kehen enää luottaisi. Jännitys tiivistyy tunturihotelliin päästyä ja pitää loppuun saakka, mikä tämmöisen agenttiviihteeseen tympäytyneenkin on myönnettävä. Perin mieleen jäävä se ei silti lajissaan liene."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti