12.8.2018

273. Christie, Agatha: Parker Pyne tietää kaiken

Agatha Christie
Parker Pyne tietää kaiken

WSOY 1982 – Sapo 273
Parker Pyne Investigates 1934

”Kokoelma juonikkaita kertomuksia, joissa ongelmanratkaisijana on sympaattinen Parker Pyne. Nämä kaksitoista kertomusta ovat alun perin ilmestyneet lehdissä, ja aika oli tuolloin 30-luku. Parker Pyne on eläkkeellä valtion virastosta, jossa hän laskeskeli tilastoja. Työkokemustaan hän hyödyntää oivallisesti nykyisessä elämäntehtävässään: hän tekee ihmisiä onnellisiksi – maksua vastaan. Työn perustana on viisi pääluokkaa, joihin Parker Pyne on jakanut ihmisten ongelmat. Koska Parker Pyne vaikuttaa ehdottomasti luotettavalta, tulevat asiakkaat hänen luokseen mielellään. Olipa ongelmana rikos, aviomurheet, elämän ikävystyneisyys tai rakkaus pystyy Pyne auttamaan. Mikään inhimillinen ei ole hänelle vierasta. Päinvastoin: hän paljastaa herkullisella tavalla englantilaisten elämän, rauhallisen ja miellyttävän, poroporvarillisen kulissin taakse kätkeytyykin jännitystä ja vaaroja.”

Kaksitoista mukavaa kertomusta, joista puolet sijoittuu Lontooseen ja loput tapauksista Pynen itämaille tekmän matkan varrelle. Hän matkustaa kuuluisalla Orient Expressillä keski-itään. Matkakohteina ovat Bagdad, Shiraz, Petra ja Niilin risteily. Pyne on kalju jäpikäs ja oikein mainio henkilö - sääli ettei Agatha kirjoittanut useampia kertomuksia hänestä.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 7-8/1982: "Agatha Christien jännityskertomusten keskushahmo Parker Pyne ei ole varsinainen salapoliisi, vaikka hänellä toimisto onkin: hän ei niinkään tutki rikoksia kuin antaa neuvoja varsin arkisissakin ihmissuhdeongelmissa. Parhaita ovat ne - harvat - jutut, joissa herra Pynen vuorenvarma menetelmä ei täysin onnistukaan, mutta muutenkin nämä alunperin lehdissä julkaistut tarinat ovat säilyneet yllättävän lukukelpoisina sanottakoon nyt vaikkapa hälyisien matkojen kiusantorjujina. Ituja ja lankoja ne tarjoavat myös Christien muun tuotannon suuntaan - joidenkin henkilöiden ääriviivoissa on vilaus Mary Westmacottia, jotkut miljööt ja yksityiskohdat taas viittaavat hänen varsinaisiin dekkareihinsa."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti