14.8.2018

222. Moyes, Patricia: Kolmannen koiran kummallinen tapaus

Patricia Moyes
Kolmannen koiran kummallinen tapaus

WSOY 1978 – Sapo 222
The Curious Affair Of The Third Dog 1973

“Gorsemeren pikkukylässä Lontoosta lounaaseen alkoi kummasti tapahtua, kun kunnollisista kunnollisin eläkeläinen ajaa tömäytti kännissä ja kortitta kuoliaaksi lontoolaismiehen. Linnareissuhan siitä seurasi, mutta miten kävisi ukkoparan kolmelle koiralle – varsinkin sille kolmannelle jota ei edes löytynyt. ”Siinä sinulle kunnon mysteeri, kolmannen koiran kummallinen tapaus”, nauraa Jane langolleen Scotland Yardin ylitarkastajalle Henry Tibbetille joka on Gorsemeressä viettämässä muutamaa hyvn ansaittua kesälomapäivää. Ja pian saavat kyläläiset seurata tukka pystyssä jännitysnäytelmä, jonka pyörteissä Tibbettkin on vähällä päästä henkikullastaan.”

Tällä kertaa Tibbettit eivät matkustele Lontoon lähiympäristöä kauemmaksi. Jälleen on Emma myös mukana tapahtumissa. Kirjassa tutustutaan koirakilpailujen maailmaan. Moyes pitää tarinan hyvin koossa ja lyhentää jälleen kerran iltalukijan yöunia mielenkiintoisen jutun myötä. Hyvä kirja.

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 7-8/1978: ”Parinkymmenen vuoden aikana maltillisin välein julkaisemillaan dekkareilla englantilainen Patricia Moyes on kohonnut suuren perinteen johtavaksi jatkajaksi ja uudistajaksi. "Kolmannen koiran kummallinen tapaus" (alkuteos 1973) on hänelle varsin tyypillinen romaani: perussävyltään ystävällinen, väkivaltaa kaihtava mutta vastoin lajin sovinnaissääntöjä myös puhtaasti toiminnallisia jaksoja rakenteen mausteena taidokkaasti käyttävä teos, jonka uskoisin yleisillä viihteellisen kerronnan ansioillaan tyydyttävän myös muita kuin varsinaisia dekkarinharrastajia. Moyesin 12 kirjasta ovat yhden varhaisen lisäksi suomeksi julkaisematta kaksi uusinta; vauhdin soisi vilkastuvan varsinkin kun viimeistä edellinen on jo käännetty erään aikakauslehden jatkokertomukseksi.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti