12.8.2018

277. Fremlin, Celia: Kukat kuiskivat kuolemaa

Celia Fremlin
Kukat kuiskivat kuolemaa
 

WSOY 1983 - Sapo 277
The Spider-Orchid 1977


"Adrian Langley on keski-ikäinen tiedemies. Avioerostaan huolimatta hän on täysin tyytyväinen elämäänsä. Tai oli - ennen kuin Rita, hänen rakastajattarensa, jätti miehensä ja muutti asumaan yhdessä hänen kanssaan. Ritan mukana muuttui kaikki, eniten suhde kolmetoistavuotiaaseen Ameliaan, isän sunnuntaipäivien silmäterään. Rita ei sietänyt Ameliaa. Ja kun hän sattumalta sai käsiinsä tytön salaisen päiväkirjan, joka kertoi syntisistä kokemuksista komean englanninopettajan kanssa, oli otettu ensimmäinen askel kohti murhaa. Mutta kenen, miten, ja kenen toimesta? Englantilainen Celia Fremlin tunnetaan hitaasti tihenevän painajaistunnelman mestarina. Tässä kirjassa hän ylittää kaikki dekkarinlukijan toiveet. Loppuratkaisu on karmea – ja mahdoton arvata."

Olen hyvin kiitollinen siitä, ettei tielleni ei ole sattunut Ritan kaltaisia ihmisiä. Fremlin kunnostautuu ihmisluonteiden kuvauksessa.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 2/1983: "Perinteiseksi luokitettu Sapo-romaani tiedemies Adrian Langleyn hyytävästä kokemuksesta hänen rakastajattarensa punottua suunnitelman Adrianin tyttären surmaamiseksi. Myös meillä ennestään tunnetun englantilaisen tekijän jännärin tunnelma tihenee loppua kohti varsin tiiviiksi ja ratkaisu kykenee vielä tarjoamaan yllätyksen Christien parhaitten päivien malliin. Kohtuullisen pitävän ulkoisen juonenpunonnan, hyvän psykologisen otteen ja huipennusten rakentamisen taidon lisäksi Fremlinin ansioksi on luettava, että hän sijoittaa harkiten lapsihenkilönsä draaman kuvioihin. Koettelemusten uhallakin Adrianin tyttärestä luontuu älykäs ja puolensa pitävä pikku persoona. - Epäilemättä viihdettä jännärien laatuisasta päästä."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti