20.8.2018

161. Moyes, Patricia: Murha Alpeilla

Patricia Moyes
Murha Alpeilla

WSOY 1974 – Sapo 161
Season Of Snows And Sins 1971

“Nuoren ja komean hiihdonopettajan Robert Drivazin murha oli sensaatio Montarrazissa ja etusivun juttu siinäkin mielessä, että oikeudessa nähtiin sellaisia julkisuuden henkilöitä kuin Sylvie Claudet, vaikutusvaltaisen ja upporikkaan ranskalaisen poliitikon vaimo, kuvankaunis filmitähti Gisella Arnay ja hänen miehensä, eksentristen pariisilaisten suuri laulajasuosikki Michel Veron. Kun ylitarkastaja Henry Tibbett vaimonsa kanssa saapuu viettämään lomaa Montarraziin ystävänsä Jane Westonin kutsusta, juttu on kuitenkin jo ratkaistu, ja Robert Drivazin petetty vaimo julistettu murhaan syylliseksi. Asia näyttää selvältä, mutta Tibbetin kuuluisa nenä alkaa silti haistaa palaneen käryä. Jutussa oli jotakin vinossa – kuin ihmisessä joka suojautuu sateenvarjon alle kirkkaana pakkaspäivänä.”

Hyvin kerrottu tarina, jossa kertojana vuoron perään Sveitsiin muuttanut englannitar Jane Weston, ranskatar Sylvie Claudet ja Emmy Tibbett. Tämä on hyvä esimerkki brittiläisestä 1970-luvun jännäristä.

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 4/1974: ”Etenkin naisten suosiman englantilaisen dekkarintekijän uusin sijoittuu sveitsiläiseen moderniin hiihtokeskukseen ja perustuu vastakkainasetteluun, jonka muodostavat paikallinen väestö ja kansainvälisten suihkuseurapiirien jäsenet, jotka elävät omaa omituista elämäänsä ylellisissä huviloissaan. Jossakin näiden välimaastossa oleilevat kertojan ja selvittäjän asemissa olevat etsiväaviopari Tibbett (Moyesin tuotannon vakiohahmot) ja leskeksi jäänyt englantilainen naiskuvanveistäjä, joiden monimutkainen ja hankala tehtävä on etsiä oikea syyllinen väitettyyn mustasukkaisuusmurhaan. Nokkela ja yhä uusia vaihtoehtoja versova juoni pitää lukijan vireillä hamaan loppuun niin kekseliäisyytensä kuin viihteellisyytensä ansiosta.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti